ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκρηκτική άνοδος στο Χρηματιστήριο με το άνοιγμα της συνεδρίασης

Εκρηκτική άνοδος στο Χρηματιστήριο με το άνοιγμα της συνεδρίασης

Η χθεσινή αντίδραση του ελληνικού Χρηματιστηρίου, που χθες έκλεισε με μεγάλη άνοδο 4,6%, αναμενόταν να έχει συνέχεια και σήμερα.

Πράγματι, ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με κέρδη που γρήγορα άγγιξαν το +6% και συνάντησαν τις 800 μονάδες βάσης (11.09 της Τρίτης, 3/2/15). Παρά το ότι είναι εμφανής (κυρίως χθες) η κερδοσκοπική προσέγγιση με την οποία αντιμετωπίζουν τα ελληνικά assets οι διεθνείς επενδυτές, παρότι αυτή τη στιγμή λόγω του συνεχώς αυξανόμενου «ρίσκου χώρας, θεωρούνται τα φτηνότερα στην ευρωζώνη, με τη μέση εκτιμώμενη ενσώματη λογιστική αξία των τραπεζών να έχει υποχωρήσει στο 0,4x για το 2014, και παράλληλα πολλές από τις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης να είναι διαπραγματεύσιμες με μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών, ωστόσο οι αγορές εντείνονται.

Με συναλλαγές 22 εκατ. ευρώ (στα πρώτα 25΄ της συνεδρίασης) από τις οποίες το 60% στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφώνεται «εκρηκτική» κατάσταση στον κλάδο. Συγχρόνως, στα ελληνικά ομόλογα επίσης καταγράφεται ράλι με αποτέλεσμα η αντιστρόφως κινούμενη απόδοση να βυθίζεται.

Παράγοντες της ελληνικής χρηματαγοράς, από τους αισιόδοξους των ημερών, δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους, καθώς ο τραπεζικός Δείκτης προσέγγιζε αμέσως μετά το άνοιγμα την πολύ σημαντική αντίσταση των 72 μονάδων, την ξεπέρασε με ευκολία αν και κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα στη συνέχεια. Οι ίδιες πηγές μιλούν για συντονισμένες εντολές που περνούν στο σύστημα από τις τραπεζικές χρηματιστηριακές.

Σχετικές ειδήσεις