ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικό Ινστιτούτο: Πέσαμε τελείως έξω στο ελληνικό πρόβλημα

Γερμανικό Ινστιτούτο: Πέσαμε τελείως έξω στο ελληνικό πρόβλημα

Τη συστηματική αποτυχία των προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καταγράφει το γερμανικό Ινστιτούτο DIW.

Το Ινστιτούτο αντιπαραβάλλει τις προβλέψεις για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας, έναντι της πραγματικής ανάπτυξης από το 2011 μέχρι σήμερα.
Σημειώνεται ότι χθες ανακοίνωσε τις χειμερινές της προβλέψεις για την ελληνική οικονομία η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβαθμίζει στο +2,5% τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2015, από +2,9% που εκτιμούσε στην προηγούμενη έκθεση της, ενώ για το 2016 εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,6% το 2016.

Σε άλλο σημείο, το Ινστιτούτο DIW παρουσιάζει την ακτινογραφία του ελληνικού χρέους. Σχεδόν το 90% του δημοσίου χρέους της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα.

Αναλυτικά, το ελληνικό χρέος ανέρχεται σε 302 δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται ελληνικά ομόλογα ύψους 15 δισ. ευρώ. Το 44% προέρχεται από τον EFSF, το 10% από το ΔΝΤ, το 18% από τα δάνεια του πρώτου προγράμματος, το 9% από το ευρωσύστημα των κεντρικών τραπεζών, το 11% είναι χρέος προς ιδιώτες επενδυτές που έχει αναδιαρθρωθεί, ενώ μόλις το 1% ανήκει σε ιδιώτες πιστωτές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 170,2% το 2015, για να υποχωρήσει στο 159,2% το 2016.

Σχετικές ειδήσεις