ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το… χαβά τους στη Γερμανία: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε τις πιθανότητες του Grexit»

Το… χαβά τους στη Γερμανία: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε τις πιθανότητες του Grexit»

Δεν λένε να βάλουν… μυαλό στη Γερμανία, καθώς αδυνατώντας να σεβαστούν την απόφαση του ελληνικού λαού να βάλει τέλος στην πολιτική λιτότητας της Μέρκελ, η οποία τον οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στην κρίση και την εξαθλίωση, «ζωγραφίζουν» ακόμα στον καμβά της κινδυνολογίας και της τρομοκρατίας.

Και ας έχουν συνειδητοποιήσει μέχρι και οι… πέτρες πως αυτή η τακτικής τους δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά, από τη στιγμή που η κυβέρνησή τους (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) κούνησε μαντήλι…

Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής μιας γερμανικής «δεξαμενής σκέψης», του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW), προσπάθησε να… τρομοκρατήσει υποστηρίζοντας ότι οι πιθανότητες να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη έχουν αυξηθεί από σχεδόν μηδενικές σε τουλάχιστον 20% μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής του ZEW Κλέμενς Φιστ δήλωσε πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κινδυνεύει να βγάλει την Ελλάδα από την Ένωση προωθώντας μη ρεαλιστικά σχέδια, ένα σενάριο το οποίο ουδείς επιθυμεί.

«Υπάρχει ανησυχία στη βόρεια Ευρώπη ότι η Ελλάδα είναι ένα πηγάδι χωρίς πάτο και πιστεύω πως η Ελλάδα οφείλει να καταλήξει σε μια αφήγηση περί του γιατί η κατάληξη δεν θα είναι μόνιμες ροές προς την Ελλάδα», δήλωσε ο Φιστ, ο οποίος είναι επίσης μέλος του συμβουλίου των ακαδημαϊκών που συμβουλεύουν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Αναφορικά με τις πιθανότητες που υπήρχαν πριν και μετά τις εκλογές να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, πρόσθεσε: «Πιστεύω πως αυξήθηκαν από σχεδόν μηδενικές σε τουλάχιστον κάτι σαν 20%».

Η νέα κυβέρνηση, υποσχόμενη να βάλει τέλος σε πέντε χρόνια λιτότητας, έχει διατυπώσει σχέδια για να ανταλλάξει κρατικό χρέος με ομόλογα που θα συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη - μια ιδέα που σύμφωνα με τον Φιστ «θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να πληρώσει η Αθήνα περισσότερα».

«Καθώς η πτωτική τάση αισιοδοξούμε πως έχει τελειώσει, η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται τώρα σε ένα χαμηλό επίπεδο», δήλωσε και συνέχισε: «Τι θα συνέβαινε τώρα αν μετατρέπαμε υφιστάμενα ομόλογα σε ομόλογα εξαρτώμενα από το ΑΕΠ; Η Ελλάδα μπορεί να κατέληγε να πληρώσει περισσότερα».

Ο Φιστ πιστεύει πως το Βερολίνο θα μπορούσε να επιδείξει κάποια ευελιξία για το ελληνικό χρέος όταν η ελληνική οικονομία προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και αναπτυχθεί και πάλι.

«Θα έλεγα, ας αντιμετωπίσουμε πρώτο το θέμα της ανάπτυξης, ας εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Είναι απαραίτητες για να ορθοποδήσει η Ελλάδα», τόνισε ακολούθως, για να καταλήξει:

«Αν γίνει αυτό, πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε - και η Γερμανία δεν θα πρέπει να αποκλείσει - τη διαπραγμάτευση του θέματος του χρέους. Πιστεύω ότι η τάξη των πραγμάτων είναι το κλειδί».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο Φιστ βλέπει επίσης μικρά κέρδη για την ευρύτερη ευρωζώνη από μια αύξηση των επενδύσεων εκ μέρους της Γερμανίας, κάτι που της ζητούν να κάνει άλλα μέλη της ευρωζώνης και της Ομάδας των Είκοσι (G20): «Πιστεύω πως αυτό έχει υπερεκτιμηθεί. Η διάχυση στην υπόλοιπη ευρωζώνη θα ήταν πολύ μικρή», υπογράμμισε.

Σχετικές ειδήσεις