ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Ελλάδα μπορεί να ξεμείνει από μετρητά έως τις αρχές Μαρτίου»

«Η Ελλάδα μπορεί να ξεμείνει από μετρητά έως τις αρχές Μαρτίου»

Τον κίνδυνο να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα τους επόμενους μήνες επισημαίνει δημοσίευμα του Dow Jones Newswires.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, αξιωματούχοι στην Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ψάχνουν μανιωδώς τρόπους για να αποτρέψουν η Ελλάδα να ξεμείνει από χρήματα τον επόμενο μήνα, αφού τα αρχικά σχέδια για τη χρηματοδότηση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας απέτυχαν.

«Σε συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων των οικονομικών υπουργείων την Πέμπτη, η Ελλάδα ζήτησε την άδεια να αντλήσει επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμο χρέος – ένα αίτημα που απορρίφθηκε αμέσως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», αναφέρουν τέσσερεις αξιωματούχοι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν να συντηρηθεί η κυβέρνηση για τους επόμενους 4 έως 6 μήνες, το διάστημα που θεωρεί ότι είναι απαραίτητο για να διαπραγματευθεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας», ανέφεραν δύο αξιωματούχοι.

Η μείωση των φορολογικών εσόδων κατά την προεκλογική περίοδο έχουν σπρώξει τα οικονομικά της Ελλάδας σε ένα επισφαλές σημείο, αναφέρει το Dow Jones Newswires.

Έλληνες αξιωματούχοι φοβούνται τώρα ότι η κυβέρνηση υπό τον κατά της λιτότητας ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να ξεμείνει από μετρητά έως τις αρχές Μαρτίου.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την απόφαση της ΕΚΤ να μην αποδέχεται πλέον ελληνικά κρατικά ομόλογα ως collateral από τις τράπεζες που αναζητούν χρηματοδότηση. Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να βασιστούν στην έκτακτη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζά τους, που είναι πιο ακριβή και μπορεί επίσης να κοπεί από την ΕΚΤ, αναφέρει το Dow Jones Newswires.

Στις συνομιλίες της Πέμπτης, αξιωματούχοι ζήτησαν από την Ελλάδα να έρθει με ένα συγκεκριμένο σχέδιο χρηματοδότησης έως την επόμενη Τετάρτη στο έκτακτο Eurogroup.

Ο επικεφαλής της ομάδας, ο αυστριακός Thomas Wieser, θα προετοιμάζει έγγραφο που θα περιγράφει διαφορετικά σενάρια, αναφέρει ένας αξιωματούχος. Μέχρι στιγμής δεν έχουν συζητηθεί συγκεκριμένα ποσά για ένα νέο πακέτο διάσωσης, λόγω της αβεβαιότητας αναφορικά με τις οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας έως το τέλος του έτους και μετά, σημείωσε ο αξιωματούχος.

Σχετικές ειδήσεις