ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο μυαλό των 18 της ευρωζώνης

Στο μυαλό των 18 της ευρωζώνης

Να επιδείξουν καλή διάθεση δίνοντας λίγο χρόνο, αλλά όχι γη και ύδωρ, προκειμένου να αποφευχθεί η κρίση με την Ελλάδα, σκέφτονται αρκετοί, μεταξύ των 18 εταίρων της χώρας στην Ευρωζώνη, όπως μαρτυρούν δημοσιεύματα από τα ΜΜΕ των χωρών μελών του ευρώ.

Θύελλα σεναρίων για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων στην ευρωζώνη για την Ελλάδα και βροχή προτάσεων άρσης του αδιεξόδου

Του Βασίλη Βασιλόπουλου

Προς επίρρωση, από το πρωί της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου δημοσιεύονται σχεδιασμοί που σχεδόν συγκλίνουν στα εξής:

  • Να δώσουν κάποια ελάφρυνση του χρέους (χωρίς κούρεμα) και να μειώσουν το στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα, υπό αυστηρούς όρους. Στόχος να απομειώσουν την υποστήριξη που απολαμβάνει ο Τσίπρας.
  • Ίσως υπάρξει συμφωνία να δοθεί χρόνος όπως το ζητεί η Ελλάδα για το πρόγραμμα Γέφυρα με τη μορφή προσωρινής επέκτασης στο τρέχον πρόγραμμα χωρίς προαπαιτούμενα μέτρα. Από την πλευρά της η ΕΚΤ θα πρέπει στον ίδιο χρόνο να άρει την απόφασή της για τα ελληνικά ομόλογα και να περιορίσει το bank run.
  • Να επιτρέψουν στην Ελλάδα να δανειστεί με έντοκα επιπλέον 3 με 4 δις ευρώ. Αυτό θα είναι σε ένδειξη καλής θέλησης στη νέα κυβέρνηση λίγων ημερών για να συγκλίνει.
  • Η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να σταματήσει την επείγουσα παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες εκτός εάν έχουν καταστεί αφερέγγυες ή εξαντλήσουν τις εγγυήσεις τους.

Η πρόταση αυτή θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί για να φανεί η ευελιξία των εταίρων να διατηρήσουν τη χώρα στη ζώνη του ευρώ παρά τους περιορισμούς. Σε αυτό θα είναι δύσκολο να απαντήσει αρνητικά η ελληνική κυβέρνηση. Μολονότι συνεξετάζεται το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα και οι φημολογίες περί σχεδίου Β με αφορμή ένα δημοψήφισμα, εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μαλακώσει.

Άλλωστε, σκέφτονται ότι ακόμα και χωρίς συμφωνία σε αυτή τη φάση, η πρόταση αυτή θα προσέφερε πλεονέκτημα σε εκείνους που αντιτίθενται στο Grexit σε μια πιθανή διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σχετικές ειδήσεις