ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Όλοι περιμένουν τις προτάσεις Βαρουφάκη

Eurogroup: Όλοι περιμένουν τις προτάσεις Βαρουφάκη

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποτελεί αναμφισβήτητα το κεντρικό πρόσωπο του σημερινού Eurogroup, που ξεκίνησε γύρω στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος και που, άλλωστε είναι έκτακτο κι αφορά στο ελληνικό πρόβλημα.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναμένουν τις περίφημες "δέκα προτάσεις" της ελληνικής κυβέρνησης, με τις οποίες επιχειρεί να φτάσει έως τον Αύγουστό και στο ενδιάμεσο διάστημα να ολοκληρώσει και να παρουσιάσει ένα άλλο πρόγραμμα, χωρίς μονόπλευρη λιτότητα και στο πλαίσιο των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης Τσίπρα.

Στις δηλώσεις τους, Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ έριξαν το "μπαλάκι" στον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι σήμερα υπάρχει ένα πρόγραμμα Ελλάδος- δανειστών και για κάθε αλλαγή του, πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Ελλάδας, το δε περιεχόμενο αυτής της πρωτοβουλίας να πείσει και τους υπόλοιπους υπουργούς που μετέχουν στο Eurogroup.

Οι δέκα προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, που παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, αποτέλεσαν αντικείμενο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων στο πλαίσιο των συμμετεχόντων τόσο στο Eurogroup, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής. Η ελληνική πλευρά αναμένει από τους εταίρους μας να συζητήσουν τις προτάσεις αυτές και -ιδανικά- την προσεχή Δευτέρα στο τακτικό Eurogroup να υπάρξει μια συμφωνία πάνω σε αυτές.

Για άλλη μια φορά, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο στις Βρυξέλλες. Αυτή τη φορά όχι ενδυματολογικά, αλλά για τις προτάσεις της Ελλάδος που θα αναπτύξει. Η κυβέρνηση Τσίπρα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και τώρα, αρχίζουν τα δύσκολα...

Σχετικές ειδήσεις