ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα βασικά σημεία της νέας ρύθμισης για χρέη στην Εφορία

Τα βασικά σημεία της νέας ρύθμισης για χρέη στην Εφορία

Η ρύθμιση, αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες

Νέα ισχυρά κίνητρα για την ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα χρέη στην Εφορία προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με «κούρεμα» προστίμων που θα φτάνει μέχρι και το 50%, διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι τις 31/12/2014 και καθορισμό του ύψους της μηνιαίας δόσης ως ποσοστού του εισοδήματος με κατάργηση της ελάχιστης δόσης των 50 ευρώ.

Παράλληλα καταργείται το πλαφόν στο ποσό του χρέους για την τμηματική εξόφλησή του και αίρεται η διάταξη που προβλέπει ότι για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ το 50% της αρχικής οφειλής σε περιπτώσεις κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη.

Η ρύθμιση, αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με το Εθνος, στο τελικό νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία καταργείται ο χαρακτηρισμός του ποινικού αδικήματος της μη πληρωμής χρεών προς το δημόσιο ως διαρκούς.

Αναλυτικότερα

Ρυθμίζονται οφειλές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, αντί για 1η Οκτωβρίου 2014

Εως 100 δόσεις η εξόφληση των οφειλών ανεξάρτητα από το ύψος τους

Πρόστιμα και προσαυξήσεις κουρεύονται ώστε να μην υπερβαίνουν το 30% της οφειλής

Το ύψος της μηνιαίας δόσης θα προσδιορίζεται ως ποσοστό του εισοδήματος

Καταργείται ελάχιστη μηνιαία δόση των 50 ευρώ για οφειλές έως 3.000 ευρώ

Παρατείνεται ο χρόνος υπαγωγής στη ρύθμιση που λήγει κανονικά στις 31 Μαρτίου και δίνεται τρίμηνη προθεσμία για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων

Αίρεται ο περιορισμός που προβλέπει ότι για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται η εξόφληση του 50% της οφειλής σε περίπτωση κατασχέσεων

Μείωση επιτοκίου, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 4,56% ετησίως

Ο οφειλέτης χάνει τη ρύθμιση σε περίπτωση καθυστέρησης πέραν του ενός μήνα δύο συνεχών δόσεων

Σχετικές ειδήσεις