ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράετ: Για την Ελλάδα απαιτείται ευελιξία ως προς τη διάρκεια του ELA

Πράετ: Για την Ελλάδα απαιτείται ευελιξία ως προς τη διάρκεια του ELA

Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις ελληνικές τράπεζες είναι προσωρινή, αλλά ενδεχομένως να είναι απαραίτητη μία ευελιξία σχετικά με τον χρόνο διάρκειάς της εν μέσω μίας «συστημικής κρίσης», υποστήριξε -σύμφωνα με το Ρόιτερς- το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ.

Ο Πράετ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, δήλωσε στην πορτογαλική εφημερίδα Jornal de Negócios ότι αυτό είναι ένα «ζήτημα που θα πρέπει να συζητήσουν οι πολιτικοί», το τι δηλαδή απαιτείται από την ελληνική κυβέρνηση.
Το Ρόιτερς αναφέρεται στο σημερινό Eurogroup και στη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επισημαίνοντας ότι ο ELA (δηλαδή ο μηχανισμός για την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα) -από τον οποίο τώρα εξαρτώνται οι ελληνικές τράπεζες- χορηγείται έπειτα από έγκριση της ΕΚΤ.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι τυχόν αποτυχία συμφωνίας για την Ελλάδα θα επιτάχυνε την εκροή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες. Σε περίπτωση που οι τράπεζες καθίσταντο αφερέγγυες, λέει το Ρόιτερς, η ΕΚΤ δεν θα είχε πολλές επιλογές παρά να διακόψει την χορήγηση του ELA.

Ερωτηθείς αν ο ELA θα μπορούσε να παραταθεί επί μήνες, ο Πράετ απάντησε ότι (ο μηχανισμός) «μόνον προσωρινός μπορεί να είναι και να χορηγείται μόνο σε φερέγγυες τράπεζες». Ωστόσο, πρόσθεσε: «Σε μία συστημική κρίση, ενδεχομένως να απαιτείται ευελιξία ως προς τη διάρκεια».

Ερωτηθείς αν μία χώρα που έχει αποκλειστεί από τον ELA, θα αποκλειόταν και από την ευρωζώνη, ο Πράετ είπε: «Ο ELA χορηγείται σε τράπεζες, όχι σε χώρες. Και δεν θα σχολιάσω υποθετικά σενάρια. Δεν βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση».

Σχετικές ειδήσεις