ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολλαπλά μηνύματα Σαπέν ενόψει Eurogroup

Πολλαπλά μηνύματα Σαπέν ενόψει Eurogroup

Προειδοποιητικές βολές ενόψει Eurogroup από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών ο οποίος ζητεί να αποφευχθεί μια σοβαρή πολιτική αποτυχία για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, τόνισε, ωστόσο, σήμερα 16/2, μιλώντας στο France 2, ότι η διαγραφή χρέους θα ήταν «το χειρότερο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους φορολογούμενους» ενώ διαμήνυσε προς την Ελλάδα την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων.

Ο Γάλλος υπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις και οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και κυρίως να φροντίσει για την αποπληρωμή του χρέους.

«Η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει κι άλλο, κυρίως στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που δεν διευθετήθηκε ποτέ. Αυτή η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να το κάνει» δήλωσε ο Σαπέν.

Όσο για ένα ενδεχόμενο Grexit, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «οι συνθήκες δεν προβλέπουν την έξοδο χώρας από την ευρωζώνη. Αλλά αν μια χώρα θέλει να το κάνει, αναλαμβάνει το δικό της ρίσκο».

«Οι Γερμανοί είναι σωστοί από κάποια άποψη» δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν στον τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

«Η Ελλάδα, όχι η σημερινή κυβέρνηση, η χώρα, έχει υπογράψει σειρά συμφωνιών. Πρέπει να σεβασθούν αυτές τις συμφωνίες ανεξαρτήτως της αλλαγής κυβέρνησης.

Αλλά οι Ελληνες λένε, και σωστά, τούς υποστηρίζω, έχουμε μόλις αλλάξει κυβέρνηση, κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να κάνουμε τα πάντα όπως πριν"» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε έναν τρόπο να λειτουργήσουμε από κοινού».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας μίλησε λίγες ώρες πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και οι ομόλογοί του της ευρωζώνης, καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, θα συζητήσουν πώς θα προχωρήσουν με το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν πιθανότητες κατάληξης σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Μισέλ Σαπέν απάντησε "ευτυχώς", αλλά αρνήθηκε να κάνει συγκεκριμένη εκτίμηση.

Σχετικές ειδήσεις