ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Όχι σε εκταμίευση της δόσης από το ΔΝΤ χωρίς αξιολόγηση

Λαγκάρντ: Όχι σε εκταμίευση της δόσης από το ΔΝΤ χωρίς αξιολόγηση

Για χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση, από την οποία μάλιστα δεν προέκυψε ότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εκτός του αιτήματος παράτασης του ελληνικού προγράμματος», έκανε λόγο ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί -«Όχι» στην εκταμίευση της δόσης από Λαγκάρντ χωρίς πρόγραμμα.

«Ήταν δυνατή και επιθυμητή η επίτευξη συμφωνίας, η οποία όμως δεν κατορθώθηκε», τόνισε χαρακτηριστικά μετά το τέλος του Eurogroup, για να συμπληρώσει: «Το ζητούμενο είναι να επικρατήσει η λογική και όχι η ιδεολογία», επαναλαμβάνοντας τη γνωστή του θέση ότι «θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τα αποτελέσματα των εκλογών στα κράτη-μέλη, αλλά παράλληλα θα πρέπει να τηρούνται οι υποχρεώσεις».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε ότι αν δεν προχωρήσει η αξιολόγηση του προγράμματος δεν θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης από την πλευρά του ΔΝΤ.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι «παραμένουν προς εκταμίευση 1,8 δισ. Ευρώ», ενώ «από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα (SMPs) είναι προς εκταμίευση ακόμα 1,9 δισ. Ευρώ», προσθέτοντας ότι τα 10,9 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), χάνονται, εφόσον δεν υπάρξει αίσια έκβαση.

Σχετικές ειδήσεις