ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επαναφορά συμβάσεων και επιστροφή κατώτατου μισθού σε δύο στάδια

Επαναφορά συμβάσεων και επιστροφή κατώτατου μισθού σε δύο στάδια

Η άμεση επαναφορά του εργασιακού πλαισίου και του κατώτατου μισθού σε δύο φάσειςαποτελεί προτεραιότητα και ταυτόχρονα πρώτη παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας που θα καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο τις επόμενες ημέρες.

του Ανδρέα Πετρόπουλου

Χθες (17/02/2015) κατά την ομιλία του στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την επαναφορά του εργασιακού δικαίου (αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μετενέργεια κι επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων) αποτελεί προτεραιότητα, και μάλιστα ανεξάρτητα, των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Λίγο νωρίτερα σημειώθηκε σύγκλιση απόψεων μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της ΕΣΕΕ (Έμποροι) για την προσαρμογή του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα περιλαμβάνει:

*Αύξηση του χρόνου της μετενέργειας από τους τρεις στους έξι μήνες.

*Επαναφορά της "επεκτασιμότητας" των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή της ισχύος της σε όλες τις επιχειρήσεις και ανεξάρτητα αν οι επιχειρήσεις εκπροσωπούνται στις εργοδοτικές οργανώσεις.

*Ολική επαναφορά του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) όπου μπορούν να προσφεύγουν οι εργασόμενοι ή και τα δύο μέρη μιας διαπραγμάτευσης αν δεν υπάρχει συμφωνία.

*Κατάργηση της ρύθμισης που προβλέπει χαμηλότερες αμοιβές για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Σημειώνεται πως το 2012 ο κατώτερος μισθός είχε μειωθεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα υποχώρησε στα 586 ευρώ από τα 751 ευρώ (μείωση 22%) για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και στα 510 ευρώ για τους νέους (μείωση 32%).

Κορκίδης: Ναι σην αύξηση του κατώτατου

Χθές ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β.Κορκίδης δήλωσε μετά την συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Π.Σκουρλέτη ότι "δεν αντιμετωπίζει φοβικά την αύξηση του κατώτατου μισθού, όσον αφορά τους 137.000 εργαζόμενους στο Εμπόριο, καθώς θα ενισχυθεί η κατανάλωση, και ο τζίρος των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει την αύξηση της απασχόλησης". Επίσης επανέλαβε την πρότασή για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού σε δύο χρονικά και ποσοτικά στάδια, τα οποία θα απέχουν τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ τους, κατά το πρότυπο των τελευταίων σχετικών Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων (ΕΓΣΣΕ 2008: 680,59 ευρώ, ΕΓΣΣΕ 2010: 751,39 ευρώ).

Τέλος τόνισε την αναγκαιότητα της ολικής επαναφοράς της αρμοδιότητας των κοινωνικών εταίρων να συναποφασίζουν τις κατώτατες αμοιβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ζήτησε να επανεξεταστεί η πρόταση των εργοδοτών για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών δώδεκα μηνών, αντί για δεκατέσσερις που καταβάλλουν σήμερα εργοδότες και εργαζόμενοι για επιδόματα και δώρα.

Σχετικές ειδήσεις