ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με αντίσταση για επιπλέον κονδύλια

Reuters: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με αντίσταση για επιπλέον κονδύλια

Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει αντίσταση από τη Γερμανία ώστε να επιτρέψει οποιαδήποτε πρόσθετη δανειοδότηση έκτακτης ανάγκης για τις ελληνικές τράπεζες, δήλωσε γνώστης του θέματος , αυξάνοντας την πίεση για την Αθήνα, σύμφωνα με το Reuters.

'Ελληνας τραπεζίτης δήλωσε στο Reuters ότι έως 500 εκατ. ευρώ ($ 571 εκατομμύρια) έχουν αποσυρθεί από τους ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς από την περασμένη εβδομάδα.

Υπήρξε μια ανάπαυλα τη Δευτέρα, αλλά οι εκροές καταθέσεων επιταχύνθηκαν εκ νέου την Τρίτη, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών, σχολίασε ο τραπεζίτης.

«Η κατάσταση των τραπεζών γίνεται όλο και πιο δύσκολη κάθε μέρα», αναφέρεται στο δημοσίευμα στο οποίο σημειώνεται ότι δεν είναι σαφές εάν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δήλωση μετά τη συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης.

Ενώ είναι απρόθυμοι να τραβήξουν την πρίζα της χρηματοδότησης που κρατά την Ελλάδα στη ζωή, οι κεντρικοί τραπεζίτες λένε ότι μεγαλύτερη άντληση κεφαλαίων είναι εξίσου προβληματική.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ , Peter Praet, έχει προειδοποιήσει ότι η χρηματοδότηση αφορά μόνο σύντομο χρονικό διάστημα, αν και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Ewald Nowotny επεσήμανε πρόσφατα ότι η ΕΚΤ θα επαναλάβει την απευθείας χρηματοδότηση εάν η Αθήνα πετύχει συμφωνία για την επέκταση του προγράμματος διάσωσης της.

"Αν τραβήξουν την πρίζα στην Ελλάδα θα έχει δυνητικά καταστροφικές συνέπειες », δήλωσε ο Ασόκα Mody, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ, που βοήθησε στο σχεδιασμό της διάσωσης της Ιρλανδίας.

"Οι απειλές της ΕΚΤ είναι εντελώς κενές. Η ΕΚΤ οφείλει να αναρωτηθεί πώς μπορεί να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όχι να το υπονομεύει», κατέληξε

Σχετικές ειδήσεις