ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι τα τρία κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Ποια είναι τα τρία κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Πρώτο δείγμα γραφής της κυβέρνησης η ρύθμιση για την προστασία στο 95% των δανειοληπτών που σήμερα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους εξαιτίας της αδυναμίας τους να καλύψουν τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με όσα προωθεί η κυβέρνηση, για να προστατεύεται ο δανειολήπτης από τον πλειστηριασμό θα πρέπει να συνδυάζει τρία κριτήρια: το ύψος της συνολικής αξίας ακίνητης περιούσιας, το ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος και το ύψος των καταθέσεων του.

Σημειώνεται ότι τα ανώτατα όρια γι' αυτά τα τρία κριτήρια δεν έγιναν γνωστά, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι θα είναι πιο διευρυμένα απ' αυτά της διάταξης περί προστασίας από πλειστηριασμούς που έληξε στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου και αφορούσε αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας στα 200.000 ευρώ, οικογενειακό εισόδημα στα 35.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια με προσαυξήσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τραπεζικές καταθέσεις μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ και συνολική κινητή και ακίνητη περιούσια η οποία να μηνξεπερνά τις 270.000 ευρώ.

Αναφορά έκανε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της ομιλίας του για την ανακοίνωση του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η προστασία από πλειστηριασμούς αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική ρύθμιση βρίσκεται σε τελικό στάδιο και θα κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη.

Οσον αφορά τη ρύθμιση, σύμφωνα με την Καθημερινή, πρόκειται στην πραγματικότητα για παράταση με τροποποιήσεις του νόμου 4224/2013, η ισχύς του οποίου είχε λήξει στις 31/12/2014.
Τα κριτήρια, ωστόσο, που σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει είναι πολύ πιο διευρυμένα σε σύγκριση με τον νόμο Χατζηδάκη:

• Αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνον της κύριας κατοικίας. Το ανώτατο όριο αναμένεται να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.

• Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που αναμένεται να υπερβαίνει τις 35.000 ευρώ και πιθανώς να φτάνει τις 50.000 ευρώ.

• Σύνολο καταθέσεων. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας το όριο σε αυτό το κριτήριο θα είναι χαμηλό με το επιχείρημα ότι όποιος έχει χρήματα στην τράπεζα μπορεί να αποπληρώνει και το δάνειό του.

Αδιευκρίνιστο, πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παραμένει εάν στο διάστημα που θα αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί των ακινήτων θα προβλέπεται καταβολή ελάχιστης μηνιαίας δόσης, όπως ισχύει πλέον και στην περίπτωση αίτησης υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη.

Με τις αλλαγές που έγιναν στον νόμο 3869/2010, ο δανειολήπτης υποχρεούται να καταβάλλει μηνιαία δόση το ύψος της οποίας καθορίζεται αναλόγως της οικονομικής του κατάστασης. Μάλιστα, η ελάχιστη καταβολή δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης με ελάχιστο συνολικό ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, η ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί έχει μεταβατικό χαρακτήρα μέχρι την κατάρτιση ενός συνολικού πλαισίου διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, τόσο των φυσικών προσώπων όσο και των επιχειρήσεων.

Σχετικές ειδήσεις