ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι ρυθμίσεις για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία

Όλες οι ρυθμίσεις για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία

Δυο είναι οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών, όπως τους εξέθεσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Στρατούλης: Πρώτον, ενίσχυση εσόδων κοινωνικής ασφάλισης, και δεύτερον κυβερνητική βοήθεια σε μικρές, κυρίως, επιχειρήσεις να ανασάνουν, αλλά και στήριξη στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει για όλες τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, ανεξαρτήτου ύψους οφειλής (ο ν.4305/14 που τροποποιείται, έλεγε ότι οι 100 δόσεις παρέχονταν για οφειλές έως 15000 ευρώ)

Θεσπίζεται ευνοϊκότερο επιτόκιο αποπληρωμής: Για όσους οφείλουν έως 5000 ευρώ η ρύθμιση γίνεται άτοκα, για όσους οφείλουν πάνω από 5000 ευρώ, το επιτόκιο γίνεται 3% ετησίως ή 0,25% μηνιαίως.

Επίσης θεσπίζονται μειώσεις στις προσαυξήσεις. Συγκεκριμένα:

- Για εφάπαξ καταβολή δεν υπάρχουν καθόλου προσαυξήσεις
- Για ρύθμισε σε 50 δόσεις, παρέχεται 70% μείωση,
- Για ρύθμιση σε 100 δόσεις, παρέχεται 50% μείωση (αντί 20% που ήταν τώρα)

Σε περίπτωση μη πληρωμής ενός μηνός ανά 12μηνο, ο οφειλέτης βγαίνει από τη ρύθμιση. Επίσης, καινούρια απόφαση είναι η δυνατότητα ρύθμισης και για οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες ακόμα και την 1/2/15.

Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση, είναι φυσικά η καταβολή τρεχουσών εισφορών από 1/2/15 και εφεξής. Το περιθώριο υπαγωγής στη ρύθμιση θα είναι μέχρι τέλους Απριλίου 2015.

Για όσους έχουν πλήρη αδυναμία, έχουμε ειδική πρόβλεψη για φυσικά πρόσωπα με μηδενικό εισόδημα, αναστέλλονται οι υποχρεώσεις τους για 12 μήνες και μετά θα έχουν δικαίωμα ένταξης στη ρύμθιση.

Για ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ προβλέπεται εξόφληση εισφορών σε 150 δόσεις με μείωση 50% των προσαυξήσεων, αλλά θα προϋποτίθεται απόφαση του ΔΣ του ΙΚΑ, που θα εγκρίνει κατά περίπτωση την υπαγωγή στη ρύθμιση.

Σχετικές ειδήσεις