ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροδιαφυγή: Πάνω από 20.000 υποθέσεις στο στόχαστρο του Νικολούδη

Φοροδιαφυγή: Πάνω από 20.000 υποθέσεις στο στόχαστρο του Νικολούδη

Oι έλεγχοι για φοροδιαφυγή και διαφθορά δεν θα περιοριστούν «στους πλουσίους», ξεκαθαρίζει ο υπουργός με συνέντευξή του στο Reuters. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Νικολούδης ήδη έχει στα χέρια του υποθέσεις φοροδιαφυγής όχι μόνο για πολύ πλούσιους αλλά και για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.

«ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» ΛΕΕΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

Όπως μάλιστα τόνισε έχουν εντοπιστεί πάνω από 20.000 Ελληνες με περιουσία που δεν δικαιολογείται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

«Δεν πρόκειται να τα βάλω με όλους. Δεν θέλω να σπάσω τα μούτρα μου. Θέλω να αλλάξω το σύστημα», λέει ο υπουργός διευκρινίζοντας ότι δεν έχει «εκδικητικές προθέσεις».

Ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης, λίγες ημέρες μετά την σκληρή ομιλία στη Βουλή, κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, επανέρχεται και με δηλώσεις στο Reuters υποστηρίζει πως έχει βάλει στο στόχαστρο όχι μόνο τους μεγάλους, αλλά και τους μικρούς φοροφυγάδες.

Μετά τις αναφορές, κατά τη διάρκεια της παρθενικής του εμφάνισης ως υπουργού στη Βουλή, «σε μια χούφτα οικογένειες οι οποίες νομίζουν πως το κράτος και οι δημόσιες υπηρεσίες υπάρχουν για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους» ο κ. Νικολούδης δηλώνει πως «δεν επιτίθεμαι στους πλούσιους, αλλά οι άνθρωποι που εντόπισα να εγκληματούν έτυχε να είναι πλούσιοι».

Όπως εξηγεί, από τις προηγούμενες έρευνές του, ως επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος, σε τομείς όπως το λαθρεμπόριο πετρελαίου, η τραπεζική απάτη και η φοροδιαφυγή εντοπίστηκαν παρανομούντες οι οποίοι ήταν «ισχυροί επιχειρηματίες με πολιτικούς προστάτες». Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, πως θα ήταν τρελός αν κατηγορούσε τους εύπορους πολίτες συνολικά.

Από το παλαιό γραφείο του στην Αρχή, καθώς ακόμα αναζητείται ο χώρος που θα στεγάσει το νέο υπουργείο, ο Παναγιώτης Νικολούδης παραδέχεται στο Reuters πως η στοχοποίηση των πλουσίων και ισχυρών δεν θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Όπως εξηγεί, από τις έρευνές του διαπίστωσε πως οι μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας είναι και οι πλέον συνεπείς στην εξυπηρέτηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, σε αντίθεση με πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες. «Όποιος έχει ξενοδοχείο ή ταβέρνα σε κάποιο νησί του Αιγαίου φοροδιαφεύγει συστηματικά» υποστηρίζει ο υπουργός Επικρατείας.

Ο κ. Νικολούδης θεωρεί πως η επίθεση στη διαφθορά και στα ισχυρά συμφέροντα συνδέεται περισσότερο με την απόδοση δικαιοσύνης και λιγότερο με την αύξηση των κρατικών εσόδων.

«Ακόμα και εάν κάποιοι πάρουν τα λεφτά τους και τα μεταφέρουν στο εξωτερικό (εξαιτίας του φόβου για ένταση των φοροελέγχων κ.λπ.) προτιμώ να πάρω αυτό το ρίσκο παρά να βλέπω την οικονομία της χώρας μου να βασίζεται στο βρόμικο χρήμα και στις διεφθαρμένες επιχειρήσεις» καταλήγει.

Σχετικές ειδήσεις