ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδική συνεδρίαση στο ΧΑ

Ανοδική συνεδρίαση στο ΧΑ

Το ελληνικό αίτημα αναπτέρωσε τις ελπίδες για ένα συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής για να αποτραπεί μια ελληνική χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη , ωστόσο δεν ήταν σαφές αν η πρόταση θα είναι αποδεκτή από τη ζώνη του ευρώ εταίρους, οι οποίοι επιμένουν Αθήνα συμμορφωθεί με όλους τους όρους διάσωσης, σημειώνει σε δημοσίευμα του το Reuters.

Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά επικρατούν ανοδικές τάσεις, με αυξημένο τζίρο, ως απόρροια των π΄ροσφατων εξελίξεων. Οι επενδυτές δείχνουν να αφήνουν πίσω την επιφυλακτικότητα τουλάχιστον προς το παρό, πριμοδοτώντας την κίνηση της κυβέρνησης.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:35 διαμορφώνεται στις 860,46 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,53%.

Ενδοσυνεδριακά έχει καταγράψει ανώτερη τιμή στις 865,85 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 2,16%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 85,91 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,62%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 2,02%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+7,43%), της Eurobank(+6,41%), της Alpha Bank(+5,83%),της Πειραιώς (+5,14%), του ΟΛΠ(+4,87%) και της MIG(+4,60%).

Αντιθέτως, απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή(-1,50%), της Motor Oil (-0,69%) και της Coca Cola HBC (-0,63%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+4,71%), της Τεχνολογίας(+2,44%) και των Ασφαλειών(+2,19%).

Απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Χημικών (-1,43%), των Τροφίμων(-0,65%) και του Εμπορίου(-0,20%).

Ανοδικά κινούνται 71 μετοχές, 17 πτωτικά και 15 παραμένουν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες +20,00%, ΑΤΤΙ-ΚΑΤ +18,75%, ΑΧΟΝ Συμμετοχών +18,52% και Dionic +16,33%.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: SATO -16,67%, Αιολική ΑΕΕΧ -9,97%, Κτήμα Λαζαρίδη -9,85% και Attica Συμμετοχών -7,14%.

Σχετικά με το ελληνικό ζήτημα αξιωματούχος είπε ότι θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη αργότερα την Πέμπτη για να συζητηθεί η ελληνική αίτηση. Αν είναι ικανοποιημένοι, τότε υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα πραγματοποιήσουν νέα τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή για τη συμφωνία, ισχυρίζεται η πηγή που επικαλείται το Reuters.

Η διατύπωση που επέλεξε θα μπορούσε να βοηθήσει να κατευναστούν τουλάχιστον ορισμένες από τις ανησυχίες των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Ωστόσο, κρίσιμες λεπτομέρειες απομένουν να διευκρινιστούν για τους δημοσιονομικούς στόχους, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης απέρριψε γερμανικό δημοσίευμα εφημερίδας ότι η Αθήνα ήταν υπό πίεση για να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, σχολιάζει το Reuters και προσθέτει ότι ένα τέτοιο σενάριο "δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε επίσης την έκθεση της Frankfurter Allgemeine Zeitung, λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για ελέγχους κεφαλαίου.

Σχετικές ειδήσεις