ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναμασά ανυπόστατες εκτιμήσεις η Standard and Poor's

Αναμασά ανυπόστατες εκτιμήσεις η Standard and Poor's

Σε αναμάσημα της αστήρικτης φιλολογίας περί «μικρής επίπτωσης στην ευρωζώνη ενός grexit» προχωρεί σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν λιγότερο επικίνδυνη οικονομικά για τα υπόλοιπα μέλη απ' ό,τι θα ήταν την προηγούμενη φορά που είχε υπάρξει η απειλή αυτή το 2012. Η Standard and Poor's, ωστόσο, διευκρινίζει πως αυτό οφείλεται στο ότι η αρχιτεκτονική διάσωσης που διαθέτει η ευρωζώνη είναι πλέον περισσότερο εύρωστη.

Μετά το 2012, προσθέτει η σχετική ανάλυση, οι διαμορφωτές της πολιτικής έχουν εισαγάγει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος μπορεί να στηρίξει οικονομικά τα κράτη της ευρωζώνης που θα δεχθούν πίεση από την αγορά έπειτα από ένα "Grexit". Οι δεσμοί της Ελλάδας με τις χρηματαγορές έχουν μειωθεί αρκετά ώστε να καθίσταται λιγότερο πιθανή μια περιορισμένη άμεση μετάδοση, αναφέρει η έκθεση που υπογράφει ο αναλυτής πιστώσεων Μόριτς Κρέμερ.
Το οικονομικό βάρος μιας εξόδου για τα υπόλοιπα 18 μέλη της ευρωζώνης θα ήταν μέτριο και θα απορροφούνταν σε διάστημα δεκαετιών, προσθέτει ο αναλυτής.

Σχετικές ειδήσεις