ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα τα σενάρια για την κατάληξη του σημερινού Eurogroup

Όλα τα σενάρια για την κατάληξη του σημερινού Eurogroup

Από το πρωί σήμερα, Παρασκευή 20/2/15, δίνουν και παίρνουν τα σενάρια γύρω από το αν η συνεδρίαση του Eurogroup θα καταλήξει σήμερα ευνοϊκά για την Ελλάδα ή αν θα έχουμε νέα παράταση της αγωνίας με μια έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Έως το μεσημερι η αισιοδοξία ήταν διάχυτη, καθώς είχε αρχίσει να συζητείται το σενάριο να μην αλλάξει καθόλου το ελληνικό κείμενο, δηλαδή η επιστολή Βαρουφάκη στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Εάν όμως χρειαστεί να υπάρξει μια μετακίνηση από τις θέσεις που εκφράζει η επιστολή, τότε η όποια μετακίνηση να συμπεριληφθεί σε μια κοινή ανακοίνωση όλων των μελών του Eurogroup, άρα και της Ελλάδος.

Το σενάριο φάνηκε ρεαλιστικό και μάλλον εφαρμόσιμο, οπότε ξεκίνησαν οι παρασκηνιακές επιμέρους συναντήσεις, ώστε να καταλήξει η συζήτηση στην ουσία, και μετά να μένει μόνο η διατύπωση του κειμένου του Eurogroup.

Όσο, όμως οι συζητήσεις προχωρούσαν, τόσο φαινόταν πιο δύσκολο να υπάρξει συνολική συμφωνία επί της ουσίας. Οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνης Βαρουφάκης, είχαν εγκαταστήσει τα στρατηγεία τους σε ξεχωριστά δωμάτια μέσα στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν, ενώ οι «μεσολαβητές» Γερούν Ντάισελμπλουμ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι και Πιέρ Μοσκοβισί πήγαιναν από το ένα στρατηγείο στο άλλο, μεταφέροντας κι εμπλουτίζοντας απόψεις, θέσεις, αντιρρήσεις, προτάσεις.

Έτσι, τα νέα σενάρια μετά το μεσημέρι μιλούσαν για μη έκδοση ανακοίνωσης του Eurogroup, και παραπομπή του θέματος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, οι εντατικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν. Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, οι δημοσιογράφοι μάθαμε και ενδιάμεσα σενάρια, όπως την επίτευξη μιας κατ' αρχήν συμφωνίας σήμερα, που όμως δεν θα αποτυπωθεί σε συγκεκριμένο κείμενο από το Eurogroup, και παραπομπή της σύνταξης του κειμένου σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ή σε ένα τελευταίο Eurogroup, που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη.

Σε αυτό το πλαίσιο έγινε γνωστό ότι είναι πιθανό να ακυρωθεί η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνάντηση του Σόιμπλε με το Βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Όσμπορν, καθώς ο «κακός» Γερμανός υπουργός θα πρέπει να διαβουλεύεται υπό μεγάλη πίεση, προκειμένου να καταλήξει το θέμα με την Ελλάδα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ισχυρές είναι οι πιέσεις που ασκεί και ο αμερικανικός παράγων, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ να βρίσκεται πάνω από τα τηλέφωνα, με προφανή επιδίωξη την αίσια ολοκλήρωση του θέματος εντός της ημέρας.

Το κλίμα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι τελείως διαφορετικό με εκείνο των προηγουμένων συνεδριάσεων, όταν η Ελλάδα ήταν απομονωμένη. Σήμερα, οι περισσότερες πιέσεις έχουν στραφεί προς τον Σόιμπλε, σε μια προσπάθεια να πειστεί να συναινέσει σε μια κοινή ανακοίνωση του οργάνου, που θα θέτει αίσιο τέλος στο θέμα σήμερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κορυφαίος αρθρογράφος των New York Τimes, o Χιούγκο Ντίξον, αναφέρει σήμερα ότι ένα πιθανό grexit θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο σε όλη την ευρωζώνη, αλλά και πέραν αυτής, καθώς εκτιμά ότι θα επηράσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία.

Σχετικές ειδήσεις