ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: Εκστρατεία πειθούς ξεκίνησε ο Σόιμπλε

Handelsblatt: Εκστρατεία πειθούς ξεκίνησε ο Σόιμπλε

Τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα δεν τις περιμένει μόνο η γερμανική κυβέρνηση, αλλά και οι Γερμανοί βουλευτές, οι οποίοι είναι αυτοί που θα δώσουν το «πράσινο φως» στο Βερολίνο.

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκινά ήδη σήμερα Δευτέρα εκστρατεία πειθούς των βουλευτών εν όψει της ψηφοφορίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα Handelsblatt. Προκειμένου μάλιστα να έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του, ο κ. Σόιμπλε ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Όζμπορν.

Εν τω μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών συγκέντρωσε την Κυριακή όλα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να αποσταλούν στους βουλευτές και να ενημερωθούν για τα ελληνικά σχέδια πριν οι ίδιοι κληθούν να αποφασίσουν.

Όπως σημειώνει η Handelsblatt, μετά από πέντε χρόνια ευρωδιάσωσης ο Β. Σόιμπλε έχει συνηθίσει να «πουλάει» συμβιβασμούς στους βουλευτές. Αυτή τη φορά όμως, όπως εκτιμάται, η αποστολή του δεν είναι τόσο δύσκολη, καθώς μαζί με την Άγκελα Μέρκελ κατάφεραν να περάσουν σχεδόν όλα τα σημεία τα οποία οι ίδιοι θεωρούν σημαντικά.

Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με την εφημερίδα, το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα και να υπάρξει στη συνέχεια αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς. Επιπλέον, η κυβέρνηση Τσίπρα υπόσχεται να μην αναιρέσει μεταρρυθμίσεις, ενώ θα λαμβάνει χρήματα «βήμα προς βήμα», όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Επιφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Από την πλευρά των συγκυβερνώντων Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας πάντως, του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ, διατυπώνονται ήδη σοβαρές επιφυλάξεις ενώ δεν λείπουν και οι προειδοποιήσεις.

Τονίζουν ότι θα συναινέσουν στη συνέχιση της βοήθειας μόνο υπό τον όρο ισχυρών δεσμεύσεων για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό τουλάχιστον συμφώνησε την Κυριακή ομόφωνα η ηγεσία του κόμματος στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με την Bild. Όπως είπε στην εφημερίδα ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών Αντρέας Σόιερ, «αλληλεγγύη θα υπάρξει μόνον με αντάλλαγμα σοβαρές μεταρρυθμίσεις».

Χθες ηγετικά στελέχη του κόμματος είχαν προαναγγείλει μια σκληρή στάση έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το εάν μπορεί να δοθεί το «πράσινο φως» της γερμανικής βουλής ήδη αυτή την εβδομάδα και προκρίνοντας περισσότερο τη μετάθεση της εξέτασης του αιτήματος για το Μάρτιο.

Πάντως, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της συγκυβέρνησης, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, δεν φαίνεται να ανησυχούν ούτε για το χρόνο της ψηφοφορίας, αλλά ούτε και για το αποτέλεσμα, θεωρώντας βέβαιο το «ναι» των βουλευτών στην παράταση του ελληνικού προγράμματος την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.

Πηγή: Deutsche Welle