ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΝYΤ: H συμφωνία του Eurogroup είναι απότομη υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ

ΝYΤ: H συμφωνία του Eurogroup είναι απότομη υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε εκτιμήσεις για την εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup και σε πιθανές προοπτικές που διαγράφονται, με την αποστολή των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση προς τις Βρυξέλλες, αναφέρεται δημοσίευμα της ΝΥΤ.

Στη Νιου Γιορκ Τάιμς επισημαίνεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση έκανε αγώνα δρόμου την Κυριακή για να παρουσιάσει τη λίστα με τις προτάσεις της για αλλαγές στο πρόγραμμα λιτότητας, οι οποίες θα γίνονταν αποδεκτές από τους δανειστές της Ελλάδας, τη στιγμή που αντιμετωπίζει ανταρσία από μέλη του ίδιου του κόμματός της, τα οποία είναι εξαγριωμένα που η κυβέρνηση υπέκυψε στις απαιτήσεις των Βρυξελλών».

Όπως σημειώνεται «ενώ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, χαιρέτισε τη δυνατότητα να προτείνει το δικό της σχέδιο ως νίκη, η συμφωνία του Eurogroup είναι μια "απότομη" υπαναχώρηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση να ξεφορτωθεί το πρόγραμμα διάσωσης.

Επιπλέον, η Αθήνα θα πρέπει να πείσει τους δανειστές της ότι τα εναλλακτικά μέτρα που θα προτείνει δεν θα εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό και ότι οι όποιες προτάσεις θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα της Νιου Γιορκ Τάιμς υποστηρίζεται ότι «ανεξαρτήτως αν η συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής αποτελεί ή όχι μια νίκη, στρίμωξε στη γωνία τον κ. Τσίπρα στο εσωτερικό, όπου του ασκούνται πιέσεις να μην εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας, παρά τις πιέσεις από τις Βρυξέλλες».

Επίσης, επισημαίνεται ότι «μετά τη συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Ελληνικό λαό περιέγραψε τη συμφωνία ως "μία σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία στην Ευρώπη", παρά τις κατηγορίες που δέχτηκε από τους επικριτές του εντός και εκτός της κυβέρνησης, ότι συνθηκολόγησε υπό όρους».

Όπως τονίζεται στην ανταπόκριση, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας εξαναγκάστηκε από τους υπουργούς της ευρωζώνης να εγκαταλείψει τις προεκλογικές του υποσχέσεις για ριζοσπαστική επαναδιαπραγμάτευση ή σκίσιμο του προγράμματος διάσωσης, όταν έγινε εμφανές ότι η χώρα πιθανώς θα είχε να αντιμετωπίσει ελέγχους κεφαλαίων εντός ημερών και θα έμενε από χρήματα εντός εβδομάδων».

Τέλος, επισημαίνεται η δήλωση του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος «κάλεσε τα μέλη, τους φίλους και τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ να αντιδράσουν πριν είναι πολύ αργά, κάνοντας συσκέψεις έκτακτης ανάγκης σε όλα τα επίπεδα για να αποφασίσουν αν θα αποδεχτούν αυτή την κατάσταση», όπως αναφέρεται.

Σχετικές ειδήσεις