ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nτάισελμπλουμ: Ελπίζουμε η συμφωνία να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου

Nτάισελμπλουμ: Ελπίζουμε η συμφωνία να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου

Δεν μπορώ να πάρω θέση για την εκτίμηση της Κομισιόν αναφορικά με το ελληνικό υπόμνημα πρέπει να την δουν οι τρεις θεσμοί, είπε κατά την ενημέρωση τηςΕπιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ενημέρωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ και απάντησε σε ερωτήματα.

Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας σημείωσε ότι μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης υπάρχει συνεχής συνεργασία γιατί η νέα κυβέρνηση επιθυμεί κάποιες αλλαγές και πρόσθεσε πως υπάρχει εμπιστοσύνη. Ξεκαθάρισε δε, απαντώντας σε ερώτημα, ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση στην υποβολή του ελληνικού αιτήματος.

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του σχολίασε πως η Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις και ότι το υπόμνημα που κατατέθηκε δεν είναι μνημόνιο ή μια άλλη νέα συμφωνία.

"Πιστεύω ότι είναι πολύ σοβαροί, αλλά δεν πρόκειται παρά για ένα πρώτο βήμα", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου.
Η οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων που παρουσιάσθηκαν από την Ελλάδα "πρέπει να γίνει σε στενή συνεργασία" με τους πιστωτές της. "Θα πάρει καιρό", πρόσθεσε.

Ακολούθως είπε χαρακτηριστικά ότι η θέση του είναι πως "πρέπει να μείνουμε ενωμένοι", επανέλαβε πως δεν συζητήθηκε από κανένα εταίρο η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι έχουν να γίνουν πολλά ακόμη αλλά "είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε το ελληνικό ζήτημα εις πέρας". "Γνωρίζω μόνο ότι η Βρετανία εξέτασε σε κυβερνητικό επίπεδο ενδεχόμενο Grexit" είπε χαρακτηριστικά και συντάχθηκε με τις θέσεις Ντράγκι και Γιούνκερ ότι Grexit δεν υπήρξε και δεν επετράπη να μπει στο τραπέζι.

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου διαμήνυσε πως χρήματα για την Αθήνα θα εκταμιευθούν μόνο μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης.

Παρέμβαση Παπαδημούλη

Σε παρέμβασή του ο Ελληνας Ευρωβουλευτής Δημ. Παπαδημούλης μεταξύ άλλων ζήτησε από τον Γ. Ντάισελμπλουμ να μάθει τo πρώτο σχόλιο Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις, αν το Eurogroup δεσμεύεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους, πότε σκοπεύει το Εurogroup να συζητήσει το θέμα.

Επίσης αναφέρθηκε στην τεράστια οικονομική κρίση, την ανεργία, και τη φτώχεια. Πότε σκοπεύετε να κάνετε συγκεκριμένη τη λέξη appropriate για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη, ρώτησε επίσης ο κος Παπαδημούλης.

Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας απέφυγε να πάρει θέση παραπέμποντας στους θεσμούς σχετικά με την αξιολόγηση του υπομνήματος και διαμήνυσε για άλλη μια φορά πως "πρώτα η αξιολόγηση και μετά η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους".

Σχετικές ειδήσεις