ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία 17 φυσικών προσώπων

Δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία 17 φυσικών προσώπων

Έπιασαν δουλειά οι οικονομικοί εισαγγελείς. Φύλλο και φτερό οι περιουσίες μεγαλοφοροφυγάδων - Για πρώτη φορά δεσμεύονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία 17 προσώπων με τεράστιες καταθέσεις που δεν είχαν υποβληθεί στους απαιτούμενους φορολογικούς ελέγχους - Η βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκε για την απόφασή του ο οικονομικός εισαγγελέας, είναι τα πρώτα στοιχεία που έχουν προκύψει από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) κατά τους ελέγχους που πραγματοποιεί σε μεγαλοκαταθέτες.

Η δέσμευση εφαρόστηκε στο 100% των περιουσιακών τους στοιχείων των 17 προσώπων για τους οποίους προέκυψαν στοιχεία φοροδιαφυγής. Οι έλεγχοι στηρίζονται σε στοιχεία από τις κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών της περιόδου 2000-2012. Επιτέλους η κυβέρνηση φαίνεται να δείχνει την απαιτούμενη πολιτική βούληση προκειμένου να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι αφορούν συνολικά 49 φυσικά πρόσωπα και στηρίζονται σε στοιχεία από τις κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών της περιόδου 2000-2012.

Το πάρτι όμως τελείωσε και η αρχή έγινε από 17 άτομα για τα οποία προέκυψαν μεγάλα αδικαιολόγητα ποσά στις κινήσεις των λογαριασμών τους από τις διασταυρώσεις, θα υπάρξει όμως και συνέχεια με τα υπόλοιπα 32 άτομα.

Όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματέας Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, πρόκειται για τα πρώτα στοιχεία ελέγχων που διενεργούνται από το ΚΕΦΟΜΕΠ στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού στόχου για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε:

- Με βάση στοιχεία κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών μεγαλοκαταθετών -φυσικών προσώπων- περιόδου 2000-2012, έχουν εκδοθεί 49 εισαγγελικές παραγγελίες για διακρίβωση τέλεσης αδικήματος φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και τα σχετικά ηλεκτρονικά αρχεία παραδόθηκαν στους ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ σε ηλεκτρονική μορφή (CD) προς περαιτέρω έλεγχο και επεξεργασία.

- Για τις υποθέσεις αυτές έχουν ήδη ειδοποιηθεί 26 φορολογούμενοι προκειμένου να προσκομίσουν στοιχεία.

- Με βάση τις πρώτες ενδείξεις και ύστερα από σχετικά ενημερωτικά σημειώματα του ΚΕΦΟΜΕΠ, ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος έχει μέχρι σήμερα εκδώσει 17 διατάξεις δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων των ελεγχόμενων φυσικών προσώπων, βάσει των διατάξεων του άρθρου 17α παρ. 8 του Ν.2523/1997.

Ρoή Ειδήσεων