ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέζουν τον Ντράγκι να ανακοινώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Πιέζουν τον Ντράγκι να ανακοινώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Στην προσπάθεια αύξησης των πιέσεων προς τον Μάριο Ντράγκι, ώστε να ανακοινώσει το συντομότερο δυνατό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) συνολικού ύψους 1,1 τρισεκ. ευρώ, που έχει δεσμευθεί ότι θα αρχίσει να υλοποιείται από τις αρχές Μαρτίου, μπαίνει και το γνωστό οικονομικο πρακτορείο Bloomberg.

Το δημοσίευμα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Ντράγκι πιέζεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες του προγράμματος, καθώς στις 5 Μαρτίου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στη Λευκωσία προκειμένου να καθορίσει την νομισματική πολιτική της τράπεζας. Ο κεντρικός τραπεζίτης μπορεί να δεχθεί, σημειώνει το δημοσίευμα, και ερωτήσεις για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες αποκόπηκαν από την κανονική οδό αναχρηματοδότησής τους από την ΕΚΤ και χρηματοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας. Με την έγκριση της παράτασης του προγράμματος βοήθειας από το Eurogroup, έχει ανοίξει ο δρόμος για να συνεχισθεί η απευθείας χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, αλλά η απόφαση αυτή θα ληφθεί το νωρίτερο στη συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου, σημειώνει το δημοσίευμα.

Οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προβλέπουν ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να έχει αρνητικό πληθωρισμό, με τις τιμές να μειώνονται κατά 0,5% στο πρώτο τρίμηνο και κατά 0,1% για το σύνολο του 2015. Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στην αναθεώρηση που θα ανακοινώσει μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη (5 Μαρτίου) στη Λευκωσία. Η πρόβλεψη του Δεκεμβρίου αναφερόταν σε μέσο πληθωρισμό 0,7% φέτος και 1,3% το 2016. Ο Ντιρκ Σουμάχερ, οικονομολόγος της Goldman Sachs, προβλέπει ότι ο Ντράγκι θα ανακοινώσει μία «σημαντική προς τα κάτω αναθεώρηση» των προοπτικών για τον φετινό πληθωρισμό, αν και πιθανόν να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προοπτικές για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Σχετικές ειδήσεις