ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνή ΜΜΕ: Το «ενοχλητικό» στυλ Βαρουφάκη και οι επιπλήξεις Ντράγκι

Διεθνή ΜΜΕ: Το «ενοχλητικό» στυλ Βαρουφάκη και οι επιπλήξεις Ντράγκι

Στο αίτημα παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης επικεντρώνονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που σχολιάζουν και το ότι τα αποθέματα ρευστότητας εξαντλούνται επικίνδυνα. Και σήμερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης, το στυλ του και οι δηλώσεις του βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Το στυλ του Γιάνη Βαρουφάκη ενοχλεί τους ομολόγους του, γράφει η Wall Street Journal, τονίζοντας πως «ο νέος Υπουργός Οικονομικών περιφρονεί την ευπρέπεια, σύμφωνα με αξιωματούχους, περιπλέκοντας τις διαπραγματεύσεις για το χρέος της Ελλάδας».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο «οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης κουνούν τα κεφάλια τους όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης επανειλημμένως μίλησε στους δημοσιογράφους, μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα, για αφερέγγυα και χρεοκοπημένη κυβέρνηση».

Το δημοσίευμα, μάλιστα, αποκαλύπτει πως στα Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας και της Δευτέρας, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε τον κ. Βαρουφάκη να είναι προσεκτικός στα λόγια του, καθώς τέτοιου είδους δηλώσεις δεν είναι καλές για τις αγορές και, επιπροσθέτως, επιτείνουν το πρόβλημα εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

Varoufakis copy

«Ενώ η ρευστότητα της Ελλάδας εξαντλείται, οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών καταρρέουν» σχολιάζει στο διαδικτυακό άρθρο του ο Economist με τον τίτλο «πιο κοντά στο χείλος της καταστροφής».

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «λαϊκή ευφορία» λόγω της νέας κυβέρνησης και των χειρισμών της που, παρόλα αυτά, δεν αποτρέπει τις αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες. «Οι καταθέσεις έχουν συρρικνωθεί κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά τις εκροές 12 δισεκατομμυρίων τον Γενάρη και 4 δισεκατομμυρίων τον Δεκέμβρη», σχολιάζει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Economist

Η γερμανική Handelsblatt με ερωτηματικό τίτλο: «Αλλαγή πορείας την τελευταία στιγμή;» σχολιάζει πως «η Αθήνα έχει χρόνο μέχρι την Παρασκευή για να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Μέχρι στιγμής, στάθηκε ξεροκέφαλη αλλά τώρα πιέζεται για μία αλλαγή πορείας. Οι αγορές ήδη αντιδρούν».

Tsipras

«Δώστε στην Ελλάδα περιθώριο ελιγμών» προτρέπουν μέσω του τίτλου άρθρου τους οι New York Times, επιμένοντας πως «δίνοντας κάποιο περιθώριο στην Ελλάδα τώρα, είναι η μόνη καλή επιλογή που έχουν (οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης)».

Στο δημοσίευμα σχολιάζεται πως «το επικίνδυνο ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας και μιας κρίσης στο σύστημα του ευρώ έχει γίνει πολύ ρεαλιστικό».

New York Times

Ο Guardian φιλοξενεί άρθρο του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, απόσπασμα παλιότερης διάλεξης στο Ζάγκρεμπ, το 2013.
Όπως αναφέρει ο Guardian, προλογίζοντας το άρθρο, «πριν μπει στην πολιτική, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο ανατρεπτικός υπουργός Οικονομικών που βρίσκεται στο επίκεντρο του πρόσφατου αδιεξόδου στην Ευρωζώνη, έγραψε το άρθρο για τον αποπνικτικό ευρωπαϊκό καπιταλισμό και για το πώς η Αριστερά μπορεί να μάθει από τα λάθη του Μαρξ».

Varoufakis

Σχετικές ειδήσεις