ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tα μηνύματα του Βερολίνου

Tα μηνύματα του Βερολίνου

Τα πολλαπλά μηνύματα που έστειλε σήμερα το Βερολίνο είχαν ως αποδέκτες όχι μόνον την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τους γερμανούς βουλευτές που ψηφίζουν την Παρασκευή επί της παράτασης. Σαφής ήταν η προειδοποίηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του εκπροσώπου του Μάρτιν Γέγκερ να τηρήσει η Ελλάδα τα όσα μόλις συμφωνήθηκαν και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Τα σημερινά μηνύματα, όπως μεταδίδει η DW, όμως είχαν και αποδέκτες στο εσωτερικό, τη γερμανική κοινή γνώμη και κυρίως τους βουλευτές της κυβέρνησης που την Παρασκευή θα κληθούν να αποφασίσουν επί της παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

Μπορεί το πράσινο φως της Bundestag να θεωρείται δεδομένο λόγω της μεγάλης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της νυν κυβέρνησης. Ωστόσο από μερίδα βουλευτών εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις και αρκετοί μάλιστα προανήγγειλαν σήμερα ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν μάλιστα στους 60 τον αριθμό των πιθανών «διαρροών». Μολονότι αυτό δεν δημιουργεί ουσιαστικό πρόβλημα στον Β. Σόιμπλε, ένας τόσο μεγάλος αριθμός «ανταρτών» που δεν κατάφερε να πείσει έχει ιδιαίτερη σημασία στο πεδίο των συμβολισμών. Πόσο μάλλον που στη Γερμανία θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι πολύ σύντομα οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν και επί ενός τρίτου πακέτου στήριξης.

Σνάιντερ: Νέο πακέτο πριν το καλοκαίρι

Ενώ η Rheinische Post μετέδιδε πρωί ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αναγκαίο ένα τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 20 δις ευρώ για μετά τον Ιούνιο, νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών για τα δημοσιονομικά Κάρστεν Σνάιντερ εκτίμησε ότι το ερώτημα περί νέας βοήθειας θα τεθεί όχι μετά, αλλά πριν το καλοκαίρι. «Εάν ο στόχος είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, τότε θα πρέπει να υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας σε ένα μέσο διψήφιο ποσό δισ.». Ο λόγος, όπως είπε προς το περιοδικό Spiegel, σύμφωνα με τη DW, είναι το γεγονός ότι μετά το 6μηνο που χάθηκε, η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές προκειμένου να αποπληρωθούν ομόλογα που λήγουν, είναι «ουτοπική». Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών μάλιστα υπολογίζει το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια στα 30 με 40 δις ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις