ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής

Παγκόσμια εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής

Την ώρα που η νέα ελληνική κυβέρνηση ξεκινά συστηματικό αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, είναι ευτυχής συγκυρία ότι η ίδια μάχη εξελίσσεται σε παγκόσμια κλίμακα, μετά τις αποκαλύψεις για μη πληρωμή φόρων από πλουσίων μέσω της ελβετικής τράπεζας HSBC.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Ως τώρα, την πιο αποφασιστική στάση κρατά η βρετανική κυβέρνηση, που ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να επιτραπεί στις Αρχές να κινούνται νομικά εναντίον στελεχών τραπεζών, που αφήνουν υπόνοιες συνέργειας σε φοροδιαφυγή πλουσίων. Επίσης η κυβέρνηση Κάμερον επεκτείνει τις έρευνές της όχι μόνο στο αδίκημα της φοροδιαφυγής, αλλά και στη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος και του διατραπεζικού επιτοκίου.

Εξίσου αποφασιστική είναι η προσπάθεια που καταβάλλουν οι ΗΠΑ, που ανέσυραν από τα αρχεία τους την υπόθεση εξωδικαστικού συμβιβασμού του 2009 στην οποία προχώρησε η τράπεζα UBS και στο πλαίσιο του οποίου κατέβαλε στο αμερικανικό δημόσιο πρόστιμο 780 εκατομ. δολαρίων για συνέργεια σε φοροδιαφυγή. Το βασικό ερώτημα στην τράπεζα είναι αν βοηθά πελάτες της σε απόκρυψη φορολογητέας ύλης, με την πώληση σε αυτούς ομολόγων μεταβιβάσιμων χωρίς αναφορά στον κάτοχο.

Αφορμή, πάντως, ήταν οι αποκαλύψεις περί την HSBC, η οποία έχει παρελθόν στα προβλήματα με τις φορολογικές υποχρεώσεις πλουσίων. Προ ημερών η Κομισιόν κατηγόρησε επισήμως την τράπεζα ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει το διατραπεζικό επιτόκιο (Euribor), κτηγορία που είχε επαναλάβει το Μάιο του 2014. Παράλληλα, η Διεθνής Ένωση Δημοσιογράφων έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ελβετική θυγατρική της τράπεζας βοηθά πελάτες της να φοροδιαφύγουν. Αυτή την τελευταία κατηγορία η ελβετική θυγατρική της HSBC τις είχε αντιμετωπίσει και το 2008, όταν δήλωσε ότι «εκλάπησαν» δεδομένα για 30.000 λογαριασμούς πελατών της, ανάμεσα στους οποίους και «τρανταχτά» ονόματα της λίστας Φαλτσιάνι, γνωστής στην Ελλάδα ως «λίστας Λαγκάρντ».

Τρία χρόνια αργότερα, στα τέλη του 2011 η HSBC επανέρχεται στο μάτι του κυκλώνα, εξαιτίας της λίστας Φαλτσιάνι (του πρώην στελέχους της) καθώς κατηγορείται για ελλιπείς ελέγχους για ξέπλυμα χρήματος μέσω μιας θυγατρικής της στο Μεξικό. Και σα να μην έφταναν ολα αυτά, πέρυσι η κυβέρνηση της Αργεντινής κατηγόρησε την τράπεζα ότι διευκόλυνε 4.000 Αργεντινούς πελάτες της να φοροδιαφύγουν. Συγχρόνως οι ΗΠΑ ξανασχολούνται με την υπόθεση άλλου εξωδικαστικού συμβιβασμού, όταν η τράπεζα κατέβαλε (2012) 2 δισ. ευρώ για να μην φτάσει στο δικαστήριο κατηγορούμενη για ξέπλυμα χρήματος και μεταφορά κεφαλαίων από εμπόριο ναρκωτικών.

Σχετικές ειδήσεις