Ντάισελμπλουμ: Ξεκινήστε τις μεταρρυθμίσεις για να πάρετε μέρος της δόσης

Newsroom Newsroom

Ντάισελμπλουμ: Ξεκινήστε τις μεταρρυθμίσεις για να πάρετε μέρος της δόσης

Να ξεκινήσει άμεσα την υιοθέτηση κάποιων εκ των οικονομικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύτηκε απέναντι στους δανειστές, συμβούλεψε την Ελλάδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, «αν θέλει να αποκτήσει πρόσβαση σε μέρος της χρηματοδότησης».

«Το μήνυμά μου στην Ελλάδα είναι αυτό: προσπαθήστε να ξεκινήσετε το πρόγραμμα πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων», τονίζει ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup στους Financial Times, συμπληρώνοντας: «Υπάρχουν στοιχεία του προγράμματος που μπορούν να αρχίσουν ακόμα και σήμερα. Αν γίνουν οι πρώτες μεταρρυθμίσεις, τότε μέσα στον Μάρτιο ίσως γίνει η πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό απαιτεί πρόοδο όχι μόνο καλές προθέσεις».

Καταλήγοντας, ο Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε: «Αν ξοδέψουμε δύο μήνες συζητήσεων, χωρίς να γίνεται τίποτα (από μέτρα) στο τέλος Απριλίου θα έχουμε μεγάλα προβλήματα».

Τα σχόλια αυτά, σημειώνουν οι Financial Times, δίνουν το σήμα της αυξανόμενης ανησυχίας στις πρωτεύουσες χωρών της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα δεν θα έχει σύντομα χρήματα για να αποπληρώσει τα χρέη της και να συνεχίσει τη λειτουργία του κράτους, παρά τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας για την τετράμηνη παράταση του προγράμματος βοήθειας.

Με βάση τη συμφωνία, η Αθήνα θα λάμβανε τα απομένοντα χρήματα του προγράμματος εάν εφάρμοζε μία ολόκληρη λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, μια διαδικασία που πολλοί αναμένουν να διαρκέσει μήνες. Οι αξιωματούχοι, όμως, που παρακολουθούν το ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμούν ότι η Αθήνα μπορεί να μην έχει χρήματα τις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες, εγείροντας την προοπτική να μην είναι σε θέση να καλύψει τον Μάρτιο πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους της, ύψους 4,3 δισ. ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνονται 1,4 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό έλλειμμα, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αυξήσει το όριο των 15 δισ. ευρώ για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Αλλά, όπως προσθέτει το δημοσίευμα, οι αρμόδιοι για την πολιτική της ΕΚΤ είναι απρόθυμοι να αυξήσουν το όριο αυτό. Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν αναφέρθηκε στο ελληνικό αίτημα για την έκδοση περισσότερων εντόκων γραμματίων, αλλά η αντιπροσφορά μέρους της τελευταίας δόσης του προγράμματος δίνει το σήμα ότι οι Αρχές της Ευρωζώνης μπορεί να επιτρέψουν την προσφυγή στα έντοκα γραμμάτια ως μία πορεία για να καλυφθούν οι άμεσες ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας, εάν η χώρα επιτύχει μία συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.

Παρά την προσφορά αυτή, αναφέρει η εφημερίδα, αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συζητήσεις δήλωσαν ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τέτοιους όρους. Από την πλευρά του, ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις επαφών μεταξύ υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης και δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να διαπραγματευθούν τέτοιες λεπτομέρειες (των μεταρρυθμίσεων).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved