ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη σημαντική συνεισφορά του τουρισμού επιβεβαιώνει μελέτη της ICAP

Τη σημαντική συνεισφορά του τουρισμού επιβεβαιώνει μελέτη της ICAP

H συνεισφορά του ξενοδοχειακού κλάδου στην εθνική οικονομία είναι σημαντική, καθώς το συνολικό μέγεθος της αγοράς των ξενοδοχείων πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων εκτιμάται σε πάνω από 3 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 12% το 2014 σε σχέση με το 2013.

Αυτό προκύπτει από μελέτη που έδωσε σήμερα (Τρίτη, 3/3/15) στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group. Σύμφωνα με αυτήν, oι αλλοδαποί τουρίστες αποτελούν τον κύριο πελάτη για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας μας, καθώς πάνω από το 70% του συνόλου των διανυκτερεύσεων στα διάφορα ξενοδοχειακά καταλύματα πραγματοποιούνται από αλλοδαπούς.

Η μελέτη επισημαίνει ότι, με βάση τις εκτιμήσεις παραγόντων του τουρισμού, το 2014 εκτιμάται ότι αφίχθησαν στη χώρα μας περίπου 21,5 εκατ. τουρίστες, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το σύνολο των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στα ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας το δεκάμηνο του 2014 ξεπέρασαν το σύνολο των διανυκτερεύσεων ολόκληρου του έτους 2013.

Την επιμέλεια και την ευθύνη της μελέτης είχε ο Senior Consultant της ICAP GROUP, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος κι ο οποίος τονίζει ότι οι δύο σημαντικότερες αγορές για το ελληνικό τουριστικό προϊόν κατά τα τελευταία χρόνια είναι η Γερμανία και η Βρετανία. Συγκεκριμένα, το 2013 στη χώρα μας αφίχθησαν 2,3 εκατ. Γερμανοί και 1,8 εκατ. Βρετανοί τουρίστες, καταλαμβάνοντας από κοινού μερίδιο περίπου 23% επί του συνόλου των αφίξεων. Οι χώρες της Ευρώπης κάλυψαν τη συντριπτική πλειοψηφία (μερίδιο 88%) των συνολικών αφίξεων το 2013.

«Χωρίς καμία αμφιβολία, είναι γεγονός ότι από το 2004 και μετά, η ξενοδοχειακή υποδομή της χώρας μας αναβαθμίστηκε σημαντικά, καθώς μεγάλος αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων ανά την επικράτεια ανακαινίσθηκε, ενώ νέες μονάδες υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ξεκίνησαν τη λειτουργία τους», υπογραμμίζει ο κ. Παλαιολόγος.

Σχετικές ειδήσεις