ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Οι εταίροι να μας δώσουν την ευκαιρία να δουλέψει η ενδιάμεση συμφωνία

Τσακαλώτος: Οι εταίροι να μας δώσουν την ευκαιρία να δουλέψει η ενδιάμεση συμφωνία

Μήνυμα χαμηλών τόνων από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στους εταίρους ενόψει του Εurogroup τη Δευτέρα για τη ρευστότητα.

Ζήτησε από τους εταίρους να ανοίξουν τις στρόφιγγες της ρευστότητας και τόνισε, οι εταίροι πρέπει να δώσουν ευκαιρία στο πρόγραμμα - γέφυρα που ψήφισαν να λειτουργήσει, ώστε η κυβέρνηση να μην ασχολείται με την αντιμετώπιση της στην οικονομία, αλλά με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος μέσω του Σκάι, διαμήνυσε ότι «δεν μπορούν να ασχολούνται οι κ. Βαρουφάκης και Μάρδας με τη ρευστότητα» διευκρινίζοντας ότι ο υπουργός Οικονομίας έχει πει ότι έχει βρει λύσεις στο θέμα αυτό γι' αυτή την εβδομάδα, όπως και για τις επόμενες.

«Δεν θα είναι εύκολο να προσπαθήσουν να μας στραγγαλίσουν αν δείξουμε καλή πίστη» παρατήρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τόνισε ότι «μέχρι σήμερα οι ελίτ δεν πληρώνανε τους φόρους», ενώ πρόσθεσε ότι «τεχνικές παρατηρήσεις για τις 100 δόσεις πρέπει να τις ακούσουμε». «Πρέπει να δημιουργήσουμε φορολογική συνείδηση, με τον πολίτη να γνωρίζει ένα δίκαιο κράτος» σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε δε λόγο για «κάποια ανεξαρτησία» της γγ. Εσόδων. «Οι άνθρωποι που στελεχώνουν ανεξάρτητες αρχές έχουν δικές τους απόψεις... Η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να εντελώς ανεξάρτητη από το λαϊκό έρεισμα και τις λαϊκές πολιτικές» εξήγησε, ενώ ανέφερε ότι είχε μεγάλο κόστος η αποπομπή του Χάρη Θεοχάρη από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Για το πακέτο των 6 μεταρρυθμίσεων είπε ότι στο οικονομικό επιτελείο το επεξεργάζονται ακόμη και πρόκειται για τις πρώτες ιδέες για να πειστούν οι θεσμοί ότι η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων αρχίζει και είναι οι πρώτη προτεραιότητα.