ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανούσης για μετανάστες: Ανάκληση εγκυκλίου, ΕΔΕ και παραιτήσεις

Πανούσης για μετανάστες: Ανάκληση εγκυκλίου, ΕΔΕ και παραιτήσεις

Σύγχυση στο πολιτικό σκηνικό μετά την αποκάλυψη από τον Σκάι εγγράφου σύμφωνα με το οποίο δόθηκε εντολή ώστε να μην συλλαμβάνονται οι μετανάστες που εισέρχονται από τα σύνορα παράνομα. To σχετικό έγγραφο φέρει την υπογραφή του υποστράτηγου προϊστάμενου του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων.

Mε βολές για τη δημοσιοποίηση του εγγράφου με σαφείς αιχμές για κατευθυνόμενη πράξη, άρχισε η ομιλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση, ο οποίος είπε ότι δόθηκε εντολή για ανάκληση της απόφασης, ανακοίνωσε τη διενέργεια ΕΔΕ και ενημέρωσε ότι ζητήθηκαν οι παραιτήσεις όσων εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ακολούθως ξεκαθάρισε ότι κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν είχε εμπλοκή και γνώση για το ζήτημα και ζήτησε αυτοσυγκράτηση. Το κείμενο θα έπρεπε να έχει περάσει από το τυπικό, όλων των αρμόδιων φορέων, και να φθάσει στο γραφείο του υπουργού, κάτι που δεν έγινε, σημείωσε και αναρωτήθηκε, πώς θα γινόταν αυτό αφού δεν έχει καν υλοποιηθεί η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ο κ. Πανούσης είπε ότι για το κείμενο αυτό δεν είχε ενωμερωθεί η ηγεσία του υπουργείου και της αστυνομίας, και «δεν μπορεί ένας ταξίαρχος να παίρνει τέτοιες αποφάσεις». Διευκρινίζοντας ότι ακομα δεν έχει ανακοινωθεί η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις».

Επίσης, ο κ. Πανούσης έκανε λόγο για «ζούγκλα παραπληροφόρησης», γι αυτό, όπως υπογράμμισε, ότι δεν θα δίνει συνεντεύξεις στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά θα ενημερώνει με ανακοινώσεις τους δημοσιογράφους.

Σχετικά με τα σχόλια και τις κριτικές που έχει δεχθεί από τον πολιτικό κόσμο επανέλαβε την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπό του σημειώνοντας ότι "ο πρωθυπουργός μου εμπιστευτηκε να χειριστώ το υπουργείο και για αυτό δεν απαντώ στους πολιτικούς που σχολιάζουν τις απόψεις μου".

Νωρίτερα το πρωί, μετά τον πανικό που επικράτησε, από τη θέση της δικής του αρμοδιότητας, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, ξεκαθάρισε πως η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν είχαν την παραμικρή ανάμειξη στην έκδοση της νέας εγκυκλίου, ρίχνοντας παράλληλα την ευθύνη σε όποιον έχει υπογράψει το έγγραφο που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ.

Το πρωί της Τετάρτης 4/3 ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γ. Σακελλαρίδης είπε πως το έγγραφο εκδόθηκε με πρωτοβουλία υπηρεσιακού παράγοντα, χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή ενημέρωση στον αρμόδιο υπουργό.

To έγγραφο για τους μετανάστες εκδόθηκε με πρωτοβουλία υπηρεσιακού παράγοντα χωρίς να έχει ενημερωθεί ο υπουργός και έχει ανακληθεί, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει πολιτική όταν το αποφασίσει η ίδια.

Πρόσθεσε ότι επί της ουσίας, για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας θα αποφασίσουν, σήμερα, οι κ.κ.Ι.Πανούσης και Τ.Χριστοδουλοπούλου. «Τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας την καθορίζουν οι συναρμόδιοι υπουργοί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η διαταγή

Σύμφωνα με την διαταγή, θα αφεθούν ελεύθεροι όσοι μετανάστες βρίσκονται σε κέντρα κράτησης ή υπό κράτηση και δεν κατηγορούνται για κακούργημα, αλλά βαρύνονται απλώς με την κατηγορία της παράνομης εισόδου.
Σύμφωνα με τον Σκάι, όσοι μετανάστες εφεξής, εντοπίζονται στα σύνορα της χώρας, δεν θα συλλαμβάνονται, θα καταγράφονται και θα τους δίδεται η δυνατότητα παραμονής στην Ελλάδα ενός μήνα, ώστε να επιλέξουν σε ποια χώρα θέλουν να πάνε. Ωστόσο, αν στη συνέχεια εντοπισθούν σε άλλη περιοχή της χώρας θα τους δίνεται άδεια παραμονής άλλων 6 μηνών.

ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

Τι είπε ο Αντώνης Σαμαράς

Απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική χαρακτήρισε ο Αντώνης Σαμαράς την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα σε κάθε παράνομο μετανάστη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι σύμφωνα με αποκάλυψη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ανοίγουν την Τετάρτη όλα τα κέντρα κράτησης και αφήνονται όλοι οι παράνομοι μετανάστες ελεύθεροι να κυκλοφορούν στα κέντρα των πόλεων.
Συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με εντολή της κυβέρνησης όποιος παράνομος μετανάστης πλέον έρχεται στη χώρα μας δεν θα κρατείται και θα του δίνεται 6μηνη άδεια παραμονής. "Η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών στη χώρα", τόνισε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις για την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομία και τον τουρισμό θα είναι καταστροφικές και επιπλέον θα υπάρχουν και συνέπειες στη σχέση μας με την Ευρώπη.

"Δυστυχώς οι χειρότερες προβλέψεις μας επαληθεύονται. Τους καλούμε να ανατρέψουν αμέσως την ανεύθυνη αυτή απόφαση", καταλήγει στη δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Σύμφωνα με την κυβέρνηση «σε μια κακοστημένη και επικίνδυνη θεατρική παράσταση, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε αγαστή συνεργασία με συγκεκριμένα συστήματα διακινούν την είδηση ότι η κυβέρνηση ανοίγει αύριο όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών! Και σαν έτοιμη από καιρό η μονταζιέρα της Συγγρού διέσπειρε την υποτιθέμενη «αποκάλυψη» προσπαθώντας να πείσει ότι η χώρα κινδυνεύει!»
Η ανευθυνότητα του κ. Σαμαρά είναι γνωστή - άλλωστε όλοι ξέρουν που έχει οδηγήσει τη χώρα με τις πολιτικές του. Θα περιμέναμε, όμως, πριν υιοθετηθεί η είδηση να διασταυρωθεί - απ' όλους!, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και απευθυνόμενες προς «όλους τους εμπλεκόμενους», διαβεβαιώνουν ότι στην υπόθεση «θα χυθεί άπλετο φως».

Το υπουργείο

«Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας» χαρακτήρισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα όσα αναφέρθηκαν στο ρεπορτάζ σχετικά με υποτιθέμενη διαταγή του Αρχηγείου, σύμφωνα με την οποία επρόκειτο αύριο να ανοίξουν τα κέντρα κράτησης και να αφεθούν ελεύθεροι οι αλλοδαποί, κάτι το οποίο προκάλεσε και δήλωση του προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: «Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών;
Ό,τι και να είναι αυτή η Ανακοίνωση για τα Κέντρα Κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας».

Ο Παν. Καμμένος

Με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος δίνει νέα διάσταση στην υπόθεση. Κάνει λόγο για συγκεκριμένο πρόσωπο, ανώτατο αξιωματικό, που «διακινεί δήθεν εντολή Πανούση».

Οι συνοριακοί φύλακες

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση με την οποία εκφράζει έντονο προβληματισμό
«Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. παρακολουθώντας το τελευταίο διάστημα τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την πολιτική που έχει προαναγγείλει για το μεταναστευτικό στη χώρα, έθεσε σε προτεραιότητα και ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό και άμεσο πολιτικό προϊστάμενο των ενστόλων που εντάσσονται σε αυτή την αστυνομική δράση κ. Γιάννη Πανούση.
Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, η Ομοσπονδία εξέθεσε τους προβληματισμούς της σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση των κέντρων κράτησης, την απελευθέρωση των παράνομων μεταναστών και παράλληλα ζήτησε από την πολιτική ηγεσία την βελτίωση των συνθηκών κράτησης αλλά και διαμονής αυτών των ανθρώπων.
Με σημερινή διαταγή του Αρχηγείου και του Αρμόδιου Κλάδου, διατάσσεται «ουσιαστικά» η πλήρης εκκένωση των κέντρων, η απελευθέρωση με υπηρεσιακά σημειώματα 6μηνης διάρκειας όλων των αλλοδαπών που κρατούνταν με το αιτιολογικό της παράνομης εισόδου, αλλά κυρίως η Μ Η κράτηση Κ Α Ν Ε Ν Ο Σ που στο μέλλον θα εισέρχεται παράνομα στη χώρα. Αντιθέτως η 7μηνη ουσιαστικά νομιμοποίησή τους - αφού ταυτοποιηθούν - θα τους καθιστά ισότιμους πολίτες στη χώρα μας.
Θεωρούμε πως κάθε ενέργεια που καθιστά ισότιμη την μεταχείριση από την Πολιτεία των νομίμων μεταναστών και πολιτών μιας χώρας, με αυτούς που εισέρχονται παράνομα, δίνοντας ίδιες ελευθερίες και ίσα δικαιώματα, οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες. Προκαλεί φυσικό κάλεσμα «ορδών» μεταναστών και μεταναστευτικών κυμάτων στη χώρα, αυξάνοντας τη ροπή προς την εγκληματικότητα ( έλλειψη σίτισης, διαμονής, ανθρώπινες συνθήκες, κ.α. ) και διαταράσσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών μιας χώρας (βλ. κέντρο Αθήνας προηγ. έτη).
Γνωρίζοντας από την πρόσφατη εμπειρία μας το τι συνέβαινε στα αστυνομικά κρατητήρια, προ της λειτουργίας των κέντρων κράτησης, με την πολύμηνη κράτησή των αλλοδαπών χωρίς προαυλισμό, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, με ξηρά τροφή και μόνο, χωρίς φώς ηλίου, θεωρούμε πως η κράτηση των παράνομων μεταναστών στα κέντρα σαφώς και εξάλειψε αυτές τις συνθήκες.
Διευκόλυνε της εργασία μας και έκανε ασφαλέστερη και πιο ανθρώπινη την κράτησή τους. Προβήκαμε σε καταγγελίες όταν και όπου διαπιστώσαμε άσχημες συνθήκες κράτησης και ζητήσαμε την άμεση βελτίωσή τους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να οδηγηθούμε και πάλι στο συνωστισμό των κρατητηρίων των αστυνομικών τμημάτων της χώρας.
Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, καθόσον η Ελλάδα μετά από αυτές τις εξαγγελίες, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να «υποδεχθεί» χιλιάδες παράνομους μετανάστες.
Οφείλει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα ώριμα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, διασφαλίζοντας όμως πρώτιστα την ασφάλεια της κοινωνίας.
Τέλος καλούμε, τη Φυσική Ηγεσία – αφού γνωρίζει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής – να επανεξετάσει το ζήτημα και να ενημερώσει τα συναρμόδια Υπουργεία για τις αναμενόμενες συνέπειες που επέρχονται.
Το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν και να αναμορφώσουν μια νέα ενιαία πολιτική, διακομματική και σταθερή, προς το συμφέρον πρωτίστως της χώρας.
Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. από την πλευρά της, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων τολμώντας με αλήθειες να υπενθυμίζει πως αρχές και αξίες δεν αλλοιώνονται από πολιτικές αλλά προάγονται διαχρονικά από το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πολίτη και την κοινωνία».

Σχετικές ειδήσεις