ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ενέργεια ενώνει Βουλγαρία Αζερμπαϊτζάν

Η ενέργεια ενώνει Βουλγαρία Αζερμπαϊτζάν

Η ενέργεια είναι ο καμβάς, πάνω στον οποίο υφαίνεται η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Βουλγαρίας και του Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν οι πρόεδροι των δύο χωρών Ρόσεν Πλέβνελιεφ και Ιλχάμ Αλίεφ, αντίστοιχα, μετά τη σημερινή τους (Τετάρτη, 4/3/15) συνάντηση, στη Σόφια.

Η Βουλγαρία και το Αζερμπαϊτζάν μοιράζονται "γνήσια φιλία" και "κοινές θέσεις" σε πολλά θέματα γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα και είναι πρόθυμες να προωθήσουν τις σχέσεις τους στα πεδία της ενέργειας, της γεωργίας και του τουρισμού, επισημαίνεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων ΒΤΑ.

Ο κ. Πλέβνελιεφ τόνισε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι σημαντικός εταίρος στις προσπάθειες της Βουλγαρίας για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας. Σύμφωνα δε, με τον σχεδιασμό της Ενεργειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, το Αζερμπαϊτζάν καθίσταται βασικός εταίρος στον προσανατολισμό της Ε.Ε., για την ενεργειακή ασφάλεια. Παράλληλα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Αλίεφ, απηύθυνε κάλεσμα για την επανάληψη του έργου του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο και πιο συγκεκριμένα το τμήμα του (σχεδίου) μεταξύ του αγωγού ΤΑΝΑΡ και του Ναμπούκο West, μέσω της Βουλγαρίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας στις περιοχές της Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας. Η κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες για οικονομική συνεργασία, πρόσθεσε.-

Σχετικές ειδήσεις