ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Νέα απόφαση για τη ρευστότητα στην Ελλάδα

ΕΚΤ: Νέα απόφαση για τη ρευστότητα στην Ελλάδα

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η ΕΚΤ πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου, προκειμένου να αξιολογήσει τις αποφάσεις της για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ, στη συνεδρίαση των κεντρικών τραπεζιτών στη Λευκωσία, αποφάσισε να αυξήσει την οροφή του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά μόλις 500 εκατ.ευρώ, αναζωπυρώνοντας την κριτική προς τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, ότι κάνουν "καψόνια" στην Αθήνα με τη ρευστότητα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της «σταγόνας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, προχθές Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στον οποίο τόνισε ότι από τη μια μεριά σέβεται την αυτονομία της ΕΚΤ η οποία «δεν πρέπει να υπόκειται σε πολιτικές πιέσεις», από την άλλη όμως επεσήμανε ότι η διαδικασία της συνεννόησης Αθήνας- Βρυξελλών μπορεί να ναυαγήσει λόγω ενός ατυχήματος που έχει να κάνει με τη ρευστότητα, ενώ ζήτησε «λογική και ισότιμη μεταχείριση» των κρατών- μελών. Υποστήριξε επίσης ότι η ΕΚΤ πρέπει να αντιμετωπίζει το ίδιο τη χώρα, «ανεξάρτητα αν ο υπουργός Οικονομικών ονομάζεται Γ. Σουρνάρας, Γκ. Χαρδούβελης ή Γ. Βαρουφάκης».

Αρνητικές για τη χώρα μας είναι και οι τοτοθετήσεις προσώπων- κλειδιών μέσα στην ΕΚΤ, όπως του επιβλέποντος το ελληνικό πρόγραμμα, Μπενουά Κερέ: «Εάν στην παρούσα κατάσταση, κατά την οποία η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, δεχόμασταν περισσότερα T-bills, αυτό θα ήταν ξεκάθαρα κρατική χρηματοδότηση» είπε το Σάββατο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung».

«Δεν θα το κάνουμε. Δεν θα παραβιάσουμε την συνθήκη μας για χάρη της Ελλάδας», πρόσθεσε, ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει, όπως κάθε άλλη, να δεχθεί ότι η Ευρώπη είναι μια κοινότητα που βασίζεται σε κανόνες. Το μέλλον της Ελλάδας ανήκει στην Ευρώπη, αλλά δεν μπορεί (η Ελλάδα) να αλλάξει μονομερώς τους ευρωπαϊκούς κανόνες», τόνισε ο Κερέ.

Σχετικές ειδήσεις