ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αποφασίστηκε στο Eurogroup για τη ρευστότητα στην Ελλάδα

Τι αποφασίστηκε στο Eurogroup για τη ρευστότητα στην Ελλάδα

Τις μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε η ελληνική πλευρά δια του Γιάνη Βαρουφάκη και την έναρξη των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αποφάσισε σήμερα (Δευτέρα, 9/3/15) το Eurogroup σε μια από τις πιο σύντομες συνεδριάσεις του.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τις τρεις βασικές προτάσεις του για βελτίωση των εσόδων του κράτους, χωρίς να πληγούν οι έλληνες πολίτες. Αυτές είναι:

- Πρόθεση για υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών, χωρίς πρόστιμα, παρά μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.

- Εντατικός έλεγχος των τριγωνικών, ενδοομιλικών συναλλαγών που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Η μεταρρύθμιση χαρακτηρίζεται απαραίτητη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η φοροαποφυγή.

- Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας, ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση κι έχει εφαρμοστεί σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, το οποίο θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Πρόκειται για σχέδιο, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, το οποίο θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.

Επιπροσθέτως, στο Eurogroup αποφασίστηκε να ξεκινήσουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις της Ελλάδας με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ώστε να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να επιλυθεί το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συνεχίζει τις κατ' ιδίαν, διμερείς συνομιλίες του με συναδέλφους του άλλων ευρωπαϊκών κρατών και με την ηγεσία του Eugogroup.-

Σχετικές ειδήσεις