ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές προόδους

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές προόδους

Με καλά λόγια για την Ελλάδα και τις προόδους που έκανε στα δημόσια οικονομικά της μίλησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική εφημερίδα Volkskrant.

Στην αρχή της συνέντευξης ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεξήγαγε μια πολύ αντιευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία, λέγοντας ότι τα ελληνικά προβλήματα οφείλονται στην Ευρώπη και ότι το πρόγραμμα ήταν καταστροφικό. Ως εκ τούτου ήταν αναγκαίο να υπάρξει χρόνος διαβουλεύσεων, συνέχισε ο Ολλανδός υπουργός, τονίζοντας πως όταν επισκέφτηκε την Αθήνα κατέστησε σαφές ότι μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποβλέπει ιδιαίτερα σε αλλαγές για τον ελληνικό πληθυσμό που ζει σε κατάσταση φτώχειας. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, μπορούμε να συζητήσουμε για αυτό, αλλά θα πρέπει να κάνουν άλλες επιλογές. Με αυτό ασχολούμαστε αυτή την στιγμή» ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.

Ερωτηθείς «πόσο κοντά βρισκόμαστε τώρα σε ένα Grexit», ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε τα εξής:

«Όχι. Δεν είμαστε κοντά σε μια ελληνική έξοδο από το ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση επιτέθηκε σφόδρα στην στήριξη που έλαβε από την Ευρώπη. Μερικές χώρες προσβλήθηκαν από αυτό. Για παράδειγμα, μερικές χώρες της Βαλτικής, αλλά και η Σλοβενία, είναι λιγότερο ευημερούσες από την Ελλάδα. Παρόλα αυτά, οι χώρες αυτές έπρεπε να δανειστούν χρήματα από αλλού για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Στην Σλοβακία έπεσαν αρκετές κυβερνήσεις λόγω της στήριξης προς την Ελλάδα, διεξήγαγαν ακόμη και εκλογές για αυτό το ζήτημα. Ως εκ τούτου, οι δηλώσεις της Ελλάδας ότι η Ευρώπη προκάλεσε μόνο πόνο στους Έλληνες δεν έτυχε θερμής υποδοχής σε κάποιες χώρες».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πάντως ότι «η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σοβαρή» ενώ ερωτηθείς για το λεγόμενο έγγραφο Μοσκοβισί που παρουσιάστηκε στο δεύτερο Eurogroup, χαρακτήρισε την όλη κίνηση απρόσεκτη και απάντησε ότι οι επαφές της Επιτροπής με την ελληνική πλευρά επί του θέματος δεν ήταν εν γνώσει του.

Ο Ολλανδός υπουργός αναφερόμενος στη συνέχεια στα ζητήματα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα ανέφερε τα εξής: «Μου είπαν ότι λόγω των εκλογών οι Έλληνες έχουν σταματήσει να πληρώνουν φόρους. Η νέα ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε διάφορα πράγματα, μεταξύ άλλων την παραγραφή των φορολογικών χρεών. Κατά συνέπεια, οι Έλληνες πιστεύουν ότι δεν είναι κακό να μην πληρώνουν φόρους. Εμείς δεν μπορούμε να το φανταστούμε αυτό. Υπάρχει πρόοδος, αλλά η διαδικασία είναι δύσκολη».

Καταλήγοντας ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ικανοποιημένος απο τη θητεία του στην προεδρία του Eurogroup και ότι πρόθεσή του είναι να διεκδικήσει τον Ιούνιο την ανανέωση της θητείας του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην αρχή της συνέντευξης οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας έθεσαν ορισμένα ερωτήματα στον Ντάισελμπλουμ, στα οποία κλήθηκε να επιλέξει. Στο δίλημμα Έλληνες ή Γάλλοι απάντησε: «Έλληνες ή Γάλλοι... δεν ξέρω. Γάλλοι». Στο δίλημμα «Βαρουφάκης ή Τσίπρας;» απάντησε «Τσίπρας», ενώ στο ερώτημα «Γιούνκερ ή Μοσκοβισί;» απάντησε ως εξής: «Γιούνκερ. Διαλέγω συνέχεια το υψηλότερο αξίωμα. Με τους Έλληνες και τους Γάλλους ήταν δύσκολο να καθοριστεί αυτό».-

Σχετικές ειδήσεις