ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Άνοιξε ο δρόμος για τη συμφωνία με τους θεσμούς

Eurogroup: Άνοιξε ο δρόμος για τη συμφωνία με τους θεσμούς

Έπειτα από έντονο παρασκήνιο, επίσημες διαβουλεύσεις και επικοινωνίες μεταξύ κορυφαίων της Ευρωζώνης με την ελληνική πλευρά, η χθεσινή «μάχη» του Γιάννη Βαρουφάκη και του οικονομικού επιτελείου στο Eurogroup άνοιξε το δρόμο για την αξιολόγηση και την έναρξη των συζητήσεων από την Τετάρτη (11/03/2015) στις Βρυξέλλες, για την εξειδίκευση και κοστολόγηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει η Αθήνα.

«Σημαντικό βήμα προς την επιτυχημένη εφαρμογή της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου» χαρακτήρισε το Eurogroup της Δευτέρας (09/03/2015) o υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι θα γίνει εξειδίκευση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τους τέσσερις μήνες της «περιόδου γέφυρας».

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε μία μέρα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς, ενδεχομένως, και αρκετά πριν τις 20 Απριλίου.

Σχετικά με το αν η Ελλάδα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου και του Απριλίου, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι ξεκινάει η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup, ότι την Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς και πως το ζήτημα της ρευστότητας θα το εγγυηθεί η ελληνική κυβέρνηση, από κοινού με τους θεσμούς.

Αναφορικά με την επιστολή του προς τον κ. Ντάισελμπλουμ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι ζητούσε την άμεση εκκίνηση των τεχνικών διαβουλεύσεων με τους θεσμούς. «Την Τετάρτη ξεκινούν οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες και περιμένουμε εναγωνίως την αρχή της πραγματικής δουλειάς», ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τις τρεις βασικές προτάσεις του για βελτίωση των εσόδων του κράτους, χωρίς να πληγούν οι Έλληνες πολίτες. Αυτές είναι:

- Πρόθεση για υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών, χωρίς πρόστιμα, παρά μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.

- Εντατικός έλεγχος των τριγωνικών, ενδοομιλικών συναλλαγών που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Η μεταρρύθμιση χαρακτηρίζεται απαραίτητη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η φοροαποφυγή.

- Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας, ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση κι έχει εφαρμοστεί σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, το οποίο θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Πρόκειται για σχέδιο, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, το οποίο θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη

Κληθείς να σχολιάσει τα «περί δημοψηφίσματος» που φέρεται να δήλωσε σε ιταλική εφημερίδα, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος και ότι δεν πρέπει να δίνουμε το οξυγόνο που αποζητά ο κίτρινος τύπος.

Το μήνυμα ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο έστειλε από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. «Περάσαμε τις δύο τελευταίες εβδομάδες συζητώντας ποιος θα μιλήσει με ποιον και που κι αυτό ήταν κυριολεκτικά χάσιμο χρόνου», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες.

Εξάλλου, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών θα αρχίσουν την Τετάρτη. Όπως διευκρίνισε οι συζητήσεις θα γίνουν στις Βρυξέλλες αλλά θα υπάρξουν σε κάποιες περιπτώσεις και αποστολές τεχνοκρατών στην Ελλάδα. «Κάποιοι από τους θεσμούς θα πρέπει να υπάρχουν και στην Αθήνα, αυτό γινόταν πάντα, πρέπει να δούμε τους αριθμούς για να υπάρχει μια συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών, είναι ο μόνος δρόμος πρακτικά που πρέπει να ακολουθήσουμε» είπε και προσέθεσε ότι «μας ενδιαφέρει μια στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Υπογραμμίσαμε τη δέσμευση να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που υπάρχουν».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία, αλλά σε γενικές γραμμές είπε ότι «πρέπει να παραμείνουμε εντός των πλαισίων που έχουν ήδη συμφωνηθεί, τόσο στα δημοσιονομικά, όσο και στις μεταρρυθμίσεις».

«Αν συμφωνήσουμε στις μεταρρυθμίσεις και αρχίσει η εφαρμογή τους θα μπορούσε να υπάρξει τμηματική εκταμίευση της δόσης, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν» ανέφερε επίσης ο Γ. Ντάισελμπλουμ. «Δεν μπορούμε να μπούμε σε συζήτηση για περαιτέρω εκταμίευση χρημάτων, αν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία με τους θεσμούς και δεν έχει αρχίσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Απαντώντας μάλιστα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι πρέπει να παραμείνουμε εντός τροχιάς όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους. Εξάλλου, ανέφερε ότι συζητήθηκαν διαρθρωτικά μέτρα και ο τρόπος για να τονωθούν οι επενδύσεις.

Σχετικές ειδήσεις