ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DW: «Όχι ιδεολογία αλλά ρεαλιστικοί χειρισμοί»

DW: «Όχι ιδεολογία αλλά ρεαλιστικοί χειρισμοί»

Ρεαλιστικούς χειρισμούς από την ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους εταίρους ζητεί ο Γερμανός υφυπ. Οικονομικών Κάμπετερ. Έκκληση για κοινή ευρωπαϊκή στήριξη κάνει η συμπρόεδρος των Πρασίνων Πέτερ.

Η ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα καθιστά τις σημερινές διαπραγματεύσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες καθοριστικές για τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της υπέρβασης του ελληνικού αδιεξόδου. Την ίδια ώρα η κατάσταση των ελληνικών δημοσιονομικών δεν είναι σαφής στους ευρωπαίους εταίρους.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, «αυτό είναι ένα από τα σημεία στα οποία πρέπει το ταχύτερο δυνατό να αποκατασταθεί η διαύγεια ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και στην ελληνική κυβέρνηση.

Καθώς οι συνομιλίες με την τρόικα, που τώρα ονομάζουμε θεσμούς, δεν ξεκίνησαν καν». Ο κ. Κάμπετερ υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, τονίζοντας ότι δεν αρκεί «η ανταλλαγή επιστολών με μη δεσμευτικό περιεχόμενο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε εμφανώς πιο διπλωματικό τόνο κινήθηκαν οι δηλώσεις της συμπροέδρου των γερμανών Πρασίνων. Η Ζιμόνε Πέτερ σχολίασε στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ότι θα πρέπει να μπει φραγμός στις διαρκείς επικρίσεις εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης. Υπογραμμίζοντας την αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα, έκρινε σκόπιμο να εξεταστεί μακροπρόθεσμα το ενδεχόνενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τη Γερμανίδα πολιτικό, πρωταρχικός στόχος είναι τώρα να εκταμιευθούν χρήματα προκειμένου να αποτραπεί η χρεοκοπία της Ελλάδας. Όπως δήλωσε, «πρέπει να δώσουμε αέρα για να αναπνεύσει (σ.σ. η Ελλάδα), να δοθούν επενδυτικά κίνητρα. Αυτόν τον ρόλο δεν μπορεί να τον αναλάβει μόνη η ΕΚΤ, η οποία λειτουργεί 'πυροσβεστικά', αλλά πρέπει να βοηθήσουν όλα τα κράτη της ΕΕ».Ο Στέφεν Κάμπετερ εκτίμησε ότι στο σημερινό Eurogroup δεν πρόκειται να υπάρξουν «ουσιαστικές αποφάσεις».

Όπως δήλωσε ο Γερμανός υφυπ. Οικονομικών: «μπορούμε να καταστήσουμε σαφές στους Έλληνες ότι μόνο η τήρηση των συμφωνιών και η εκπλήρωση των δεσμεύσεων (...) είναι το κλειδί ώστε να προχωρήσει η Ελλάδα επιτέλους προς τα εμπρός και ότι οι κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που θα βρει αναμφίβολα μπροστά της η χώρα τα επόμενα χρόνια μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί με τις ευρωπαϊκές αρχές και όχι με ιδεολογία αλλά με ρεαλιστικούς χειρισμούς».

Για τα σενάρια περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενδεχομένως ως ατύχημα, ο κ. Κάμπετερ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι σκοπός του Eurogroup. Το ενδεχόμενο ενός Grexit σχολίασε και η Ζιμόνε Πέτερ. Όπως τόνισε, «πρόκειται για πανευρωπαϊκή υπόθεση. Θα μας έβλαπτε όλους, θα έθετε εν αμφιβόλω την ευρωπαϊκή ιδέα και ως εκ τούτου το ζητούμενο είναι να υποστηριχθεί η Ελλάδα».

Σχετικές ειδήσεις