ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί η αγορά της Σόφιας έχασε το 75% του κύκλου εργασιών της σε ένα μήνα

Γιατί η αγορά της Σόφιας έχασε το 75% του κύκλου εργασιών της σε ένα μήνα

Υποχώρηση μεγαλύτερη του 75% σημείωσε, σε διάρκεια ενός μήνα, ο συνολικός κύκλος εργασιών του Χρηματιστηρίου της Σόφιας, ως αποτέλεσμα της έγκρισης των περιορισμών που αφορούν την αγορά γης από εταιρείες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιώτες από τη βουλγαρική Βουλή.

"Οι επενδυτές ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και το συνολικό επενδυτικό περιβάλλον παραμένει απρόβλεπτο εξαιτίας της συνεχιζόμενης πρακτικής λήψης απότομων και αμφιλεγόμενων πολιτικών αποφάσεων σε σημαντικά θέματα που αφορούν την κεφαλαιαγορά" υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του χρηματιστηρίου της Σόφιας, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.

Σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι τροποποιήσεις του Νόμου Ιδιοκτησίας και Χρήσης Αγροτικής Γης, που εγκρίθηκαν τον περασμένο μήνα από τη Βουλή και θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Μαίου 2015, νομικές οντότητες και ιδιώτες με έδρα εκτός της ΕΕ, καθώς και υπεράκτιες εταιρείες, απαγορεύεται -άμεσα ή έμμεσα- να αποκτήσουν γεωργική γη στη Βουλγαρία.

Οι ίδιες τροποποιήσεις προβλέπουν, επίσης, πρόστιμα 100 λέβα ανά στρέμμα, εάν τελεστεί το αδίκημα πρώτη φορά και 300 λέβα ανά στρέμμα, εάν επαναληφθεί.

Ο επικεφαλής του χρηματιστηρίου της Σόφιας Ιβάν Τάκεφ προειδοποίησε ότι οι αλλαγές θα επηρεάσουν περίπου 15 μεγάλες εταιρείες που ελέγχουν πάνω από 500.000 στρέμματα γης και "κατέχουν πάνω από το 1/5 της κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών στους τομείς της γεωργικής γης, των καλλυντικών, της χημικής βιομηχανίας και των κατασκευών".

Οι τροποποιήσεις προκάλεσαν την έντονη κριτική των επενδύσεων και των ενώσεων της χώρας, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός, ότι ο βασικός δείκτης SOFIX έχει απολέσει 2,54% της αξίας του, φθάνοντας στις 487,79 μονάδες στο τέλος του Φεβρουαρίου, ενώ ο BG TR30 ολοκλήρωσε την πορεία του με ελαφρά υποχώρηση 0,57%, στις 397,97 μονάδες, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της κύριας αγοράς του χρηματιστηρίου παρέμεινε στα 3,69 δισ. ευρώ, ελαφρά μειωμένη (-0,33%) σε μηνιαία βάση.

Σχετικές ειδήσεις