ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικά Ταμεία: Αξιοποίηση διαθεσίμων με απόφαση των Διοικήσεων

Ασφαλιστικά Ταμεία: Αξιοποίηση διαθεσίμων με απόφαση των Διοικήσεων

Τροπολογία με την οποία θα επιτρέπεται η καλύτερη αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων των Ασφαλιστικών Ταμείων θα προωθήσει άμεσα η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων σύμφωνα με πληροφορίες.

ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΜΕΛΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΡΩΜΑΝΙΑ Ο ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Η τροπολογία θα εξασφαλίζει τα διαθέσιμα των Ταμείων, ενώ θα περιγράφει τη διαδικασία εσωτερικού δανεισμού αν χρειαστεί - και αποκλειστική απόφαση των διοικήσεών τους - να προσφύγουν στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Σύμφωνα με κύκλους της Γενικής Γραμματείας «η τροπολογία δεν έχει σχέση με τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης, που είναι κουμπαράς των ασφαλισμένων, τον οποίο λεηλάτησαν με το PSI οι μνημονιακές κυβερνήσεις», ενώ οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τα αποθεματικά θα αποκατασταθούν «μέσω του Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με κύκλους της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων:

1. Η βραχυχρόνια αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων μέσω ρέπος μικρής διάρκειας είναι συνήθης, φερέγγυα και διάφανη πρακτική των ίδιων των διοικήσεων τους.

2. Οι σχετικές αποφάσεις θα παρθούν από τα Διοικητικά Συμβούλια των Ασφαλιστικών Ταμείων, εφόσον το επιθυμούν, με κριτήριο την καλύτερη δυνατή και ασφαλέστερη αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων τους.

3. Η τροπολογία θα περιγράφει τη διαδικασία εσωτερικού δανεισμού και αφετέρου θα εξασφαλίζει τα λεφτά των ταμείων, αν και εφόσον αυτά αξιοποιηθούν μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας.

4. Όλα τα παραπάνω δεν έχουν σχέση με τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης, που είναι κουμπαράς των ασφαλισμένων, τον οποίο λεηλάτησαν με το PSI οι μνημονιακές κυβερνήσεις και που η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει σταδιακά μέσω του Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Να σημειωθεί ότι χθες, Τετάρτη (11/03/2015) ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταλεί στη Δικαιοσύνη η καταγγελία Ρωμανιά ότι για να γίνουν μειώσεις στις συντάξεις χρησιμοποιήθηκαν αναλογιστικές μελέτες με λάθος στοιχεία που εμφάνιζαν τα ασφαλιστικά ταμεία με μεγαλύτερα ελλείμματα.

Μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ο Δ. Στρατούλης χαρακτήρισε ως «σοβαρή» την καταγγελία του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τόνισε: «ότι χρειαστεί από ελέγχους θα το κάνουμε. Και αν χρειαστεί να σταλούν κάποια πράγματα στον Εισαγγελέα, θα σταλούν».

Για την κυβέρνηση «το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό». «Φαίνεται πως οι μνημονιακές κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν ως άλλοθι μελέτες με λάθος στοιχεία και δημιουργούσαν πανικό στους πολίτες», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «εμείς επισημαίνουμε τις πολιτικές ευθύνες και αν χρειαστεί και κάτι άλλο θα το κάνουμε».

Σχετικές ειδήσεις