ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδράσεις από φορείς των ΑΠΕ για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ

Αντιδράσεις από φορείς των ΑΠΕ για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ

Αντιδράσεις από τους φορείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκαλεί η δημοσιοποίηση της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), που υποστηρίζουν ότι το τέλος αυτό κατά μεγάλο μέρος δεν υποστηρίζει τις ΑΠΕ αλλά καλύπτει στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ τονίζει ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της νέας επιβάρυνσης ενισχύει τρίτους και στη συγκεκριμένη περίπτωση τη βιομηχανία ενώ επικαλείται σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ σύμφωνα με την οποία στην περίοδο 2011 - 2020 μόλις το 41% των εσόδων από το ΕΤΜΕΑΡ θα διοχετεύεται στις ΑΠΕ.

Ο ΕΣΗΑΠΕ προσθέτει ακόμη ότι «αν δε λυθεί άμεσα το βασικό πρόβλημα που είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρισμού, το οποίο ανάγεται εν πολλοίς στην ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ, οι παραγωγοί ΑΠΕ θα κινδυνεύσουν πολύ σύντομα με πλήρη κατάρρευση».

«Το ΕΤΜΕΑΡ στην πραγματικότητα δεν συνιστά αποκλειστικό πόρο ενίσχυσης των Α.Π.Ε., αλλά -λόγω του λανθασμένου τρόπου υπολογισμού του- στην πραγματικότητα καλύπτει πολλά άλλα κόστη του συστήματος της ηλεκτρικής ενέργειας» αναφέρει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.

Τονίζει ακόμη ότι το κόστος που επιβαρύνεται ο καταναλωτής για την παραγωγή μιας πράσινης μεγαβατώρας από αιολικά πάρκα είναι κατά 17% χαμηλότερο από το κόστος που θα επιβαρυνόταν εάν αυτή η μεγαβατώρα παραγόταν από φυσικό αέριο. Καλεί, δε, τη νέα κυβέρνηση «να αγκαλιάσει και να υποστηρίξει τις ΑΠΕ και ειδικότερα την αιολική ενέργεια που είναι μια φθηνή πράσινη μορφή ενέργειας, η ανάπτυξη της οποίας μειώνει το κόστος του ρεύματος, προσφέρει περιφερειακή ανάπτυξη και απασχόληση, συμβάλει στην μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, βελτιώνει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και προστατεύει το περιβάλλον».

Σχετικές ειδήσεις