ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναζητούνται λύσεις για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Αναζητούνται λύσεις για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Στην κατεύθυνση της ανάληψης πρωτοβουλίας για το θέμα των δανείων που έχουν συναφθεί σε ελβετικό φράγκο, αναζητά το υπουργείο Οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή Άννας Καραμανλή για την ελάφρυνση δανειοληπτών με δάνεια σε ξένο νόμισμα, διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο το οποίο αναφέρεται σε δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί επί του θέματος.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, ήδη το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης εκδίκασε αγωγή δανειολήπτη που είχε συνάψει στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο, κατά τράπεζας.

Το δικαστήριο έκρινε άκυρο και καταχρηστικό συμβατικό όρο σύμφωνα με τον οποίο «…εφόσον το δάνειο ή οποιοδήποτε τμήμα του αυτού έχει χορηγηθεί σε συνάλλαγμα, ο οφειλέτης υποχρεούται να τις εκπληρώσει εντεύθεν υποχρεώσεις του προς την Τράπεζα… είτε σε ευρώ με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος χορήγησης την ημέρα καταβολής».

Ο υπουργός Οικονομίας γνωστοποίησε επίσης ότι στην προσφάτως εκδοθείσα ευρωπαϊκή οδηγία 2014/17/ΕΕ για την ενυπόθηκη πίστη υπάρχει ειδικό κεφάλαιο που ρυθμίζει τα δάνεια σε ξένο νόμισμα και τα δάνεια μεταβλητού επιτοκίου.

Σύμφωνα με αυτήν, πρέπει τα κράτη μέλη να εξασφαλίζουν ώστε όταν μια σύμβαση πίστωσης αφορά δάνειο σε ξένο νόμισμα, τη στιγμή που συνάπτεται η σύμβαση, να υπάρχει το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο ώστε να διασφαλίζεται τουλάχιστον ότι: α) ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να μετατρέψει τη σύμβαση πίστωσης σε εναλλακτικό νόμισμα υπό ορισμένες προϋποθέσεις ή β) υπάρχουν άλλες ρυθμίσεις που περιορίζουν τον συναλλαγματικό κίνδυνο στον οποίο είναι εκτεθειμένος ο καταναλωτής βάσει της σύμβασης πίστωσης.

Η οδηγία αυτή εφαρμόζεται σε συμβάσεις πίστωσης που θα συναφθούν μετά την 21 Μαρτίου 2016.

«Η ενσωμάτωση της Οδηγίας αυτής αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών και στη σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, το έργο της οποίας ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου 2015, συμμετέχουν και εκπρόσωποι των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας», σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

Σχετικές ειδήσεις