ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Η Ελλάδα εξόργισε τους πιστωτές με την έλλειψη πληροφοριών

Reuters: Η Ελλάδα εξόργισε τους πιστωτές με την έλλειψη πληροφοριών

Ότι η Ελλάδα απογοήτευσε τους πιστωτές της κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αρνούμενη να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και επιμένοντας ότι οι συζητήσεις θα κλιμακωθούν στην πενταμερή Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη ισχυρίζεται σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το πρακτορείο Reuters.

Περιγράφοντας την ενόχληση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ με την προσέγγιση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, αξιωματούχος της ευρωζώνης, δήλωσε: «Για πολλούς η τηλεδιάσκεψη σήμερα το απόγευμα θα μπορούσε να είναι κάτι σαν η τελευταία σταγόνα».

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε για να υπάρξει ενημέρωση για την κατάσταση της Ελλάδας που εξαντλείται από χρήματα και χρόνο, ώστε να γίνει διαπραγμάτευση και να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να ξεμπλοκάρουν τα δάνεια τα οποία θα αποτρέψουν πιθανή πτώχευση.

Αλλες τρεις πηγές με γνώση της τηλεδιάσκεψης, δήλωσαν ότι, αντί για ενημέρωση, Έλληνας αξιωματούχος είπε ότι τα θέματα θα συζητηθούν από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ακόμη δύο πηγές ανέφεραν ότι ένας από τους αξιωματούχους της τηλεδιάσκεψης, την οποία οι πηγές περιγράφουν ως σύντομη, δήλωσε μετά την ελληνική άρνηση για ενημέρωση ότι ήταν σαν να ιππεύεις ένα νεκρό άλογο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι συνομιλίες δεν οδήγησαν πουθενά.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι δεν καταλαβαίνουν το τι η Αθήνα ελπίζει να επιτευχθεί φέρνοντας το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, όπου η Ελλάδα δεν είναι στην επίσημη ημερήσια διάταξη και θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο σε συναντήσεις στο περιθώριο και μόνο σε ευρεία πολιτική άποψη.

Όπως ισχυρίζονται οι ίδιες πηγές οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν στον Τσίπρα τίποτα περισσότερο από το Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, επειδή κάθε περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα μεταφράζεται σε μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει, παρά τη μεγάλη απροθυμία της.

Και οι τρεις πηγές με γνώση της τηλεδιάσκεψης επιβεβαίωσαν το περιεχόμενο και την οργή των υπουργών της ζώνης του ευρώ με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν θέλει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης με αντάλλαγμα τα σχεδόν 240 δισ. ευρώ που έχει λάβει σε δάνεια.

Ο χρόνος εξαντλείται, καταλήγει τα δημοσίευμα διότι η Αθήνα είναι πιθανό να μείνει από μετρητά από το τέλος του μήνα και στη συνέχεια μπορεί να χρεοκοπήσει.

Σχετικές ειδήσεις