ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτσι θα ρυθμίσετε τα χρέη προς το Δημόσιο

Έτσι θα ρυθμίσετε τα χρέη προς το Δημόσιο

Την ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο με ευνοϊκούς όρους έχουν εκατομμύρια φορολογούμενοι.

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ

Από την Παρασκευή τέθηκε σε λειτουργία και θα μείνει ανοιχτή έως την ερχόμενη Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015, η εφαρμογή στο taxisnet (www.gsis.gr) για την «Ολική ή Μερική Καταβολή Ληξιπρόθεσμων Οφειλών εκτός ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων».

Εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου αναμένεται να βρουν μήνυμα στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή το οποίο θα περιλαμβάνει το «προσκλητήριο» της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για συμμετοχή στην έκτακτη ρύθμιση.

Σε αυτή την εφαρμογή εισέρχονται όσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν με ευνοϊκό τρόπο ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες επιβαρύνονται με μεγάλες προσαυξήσεις.

Εάν οι οφειλές αυτές εξοφληθούν εφάπαξ έως την άλλη Παρασκευή, διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων. Εάν εξοφληθεί ένα ποσοστό της οφειλής κεφαλαίου π.χ το 60% διαγράφεται και το αντίστοιχο ποσοστό προσαυξήσεων (το 60%).

Η επιλογή αυτή δεν συνοδεύεται από υποχρέωση ρύθμισης των υπόλοιπων οφειλών του φορολογούμενου.

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη, όσοι δεν ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα ελεγχθούν από την εφορία.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, κατά τις πρώτες ώρες λειτουργίας της εφαρμογής, περισσότεροι από 30.000 φορολογούμενοι εισήλθαν και εκτύπωσαν την ταυτότητα οφειλής.

Η διαδικασία

Οι πιστοποιημένοι χρήστες του Taxis μπορούν να χρησιμοποιούν τους προσωπικούς κωδικούς που διαθέτουν για να έχουν πρόσβαση σ' αυτή.

Για να δείτε τις οφειλές σας θα πρέπει να έχετε κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet, (username και password), διαφορετικά απευθυνθείτε στον λογιστή σας.

Στη νέα ρύθμιση μπορεί κάποιος να επιλέξει ποια οφειλή του θα ρυθμίσει (πχ μόνο τον ΕΝΦΙΑ ή κάποια άλλη οφειλή). Αν κάποιος έχει ήδη ρυθμισμένες οφειλές θα πρέπει να επισκεφθεί την εφορία του για πληροφορίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή 20-03-2015 η Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων:

«Από 20 έως και 27 Μαρτίου 2015 είναι δυνατή η καταβολή οποιουδήποτε βασικού ποσού οφειλής (μη ρυθμισμένου) με απαλλαγή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν σε αυτό.

Ο πολίτης δύναται να επιλέξει οποιοδήποτε χρέος και να πληρώσει μέρος ή το σύνολο της βασικής οφειλής (μόνο το ανεξόφλητο υπόλοιπο του αρχικά βεβαιωμένου ποσού) χωρίς επιβαρύνσεις και να δει και το ποσοστό της έκπτωσης. Η καταβολή διενεργείται με τη χρήση της ταυτότητας οφειλής (Τ.Ο.) στις Τράπεζες και στα ΕΛ.ΤΑ.

Κατ' εξαίρεση είναι δυνατή η καταβολή και στις Δ.Ο.Υ. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να πληροφορούνται την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) μέσω της εφαρμογής «προσωποποιημένης πληροφόρησης» ή εναλλακτικά μέσω εκτύπωσης «συγκεντρωτικής εικόνας οφειλών εκτός ρύθμισης», η οποία θα αναρτηθεί στις 20 Μαρτίου στο TAXISnet.

Επίσης μπορούν να πληροφορούνται την ταυτότητα οφειλής από τις Δ.Ο.Υ. και τα Γ.Ε.Φ.

Ολική ή Μερική Καταβολή Ληξιπρόθεσμων Οφειλών εκτός ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων (Δ.ΗΛΕ.Δ. / Γ.Γ.Δ.Ε.)

Χρήσιμες Οδηγίες

Η υπηρεσία αναζήτησης ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτός ρύθμισης απευθύνεται σε όλους τους φορολογούμενους, ώστε άμεσα να μπορούν να ενημερωθούν για τις ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές τους καθώς και την καταβολή αυτών με απαλλαγή προσαυξήσεων, μεταξύ 20 και 27 Μαρτίου 2015.)

Εάν οι πολίτες επιθυμούν να εξοφλήσουν ρυθμισμένες οφειλές πρέπει να υποβάλουν αίτηση «απώλειας ρύθμισης» στη Δ.Ο.Υ. και στη συνέχεια να εξοφλήσουν την υπολειπόμενη βασική οφειλή με απαλλαγή του συνόλου των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής.

Στην περίπτωση αυτή η ρύθμιση χάνεται και δεν χρησιμοποιείται πλέον από τον πολίτη η ταυτότητα ρυθμισμένης οφειλής (Τ.Ρ.Ο.), αλλά η ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) που αντιστοιχεί στο κάθε χρέος που θα καταβάλει.

Η καταβολή διενεργείται με την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.), η οποία χαρακτηρίζει κάθε οφειλή και την ακολουθεί μέχρι την εξόφλησή της, συνεπώς για κάθε οφειλή χωριστά πρέπει να χρησιμοποιείται η μοναδική ταυτότητά της.

Ο πολίτης είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι για όσα χρέη επιθυμεί να πληρώσει, τόσες ταυτότητες οφειλής (Τ.Ο.) οφείλει να προσκομίζει στις Τράπεζες ή ΕΛ.ΤΑ., δηλώνοντας ταυτόχρονα και το ποσό που επιθυμεί να καταβάλει ανά ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.).

Έως και τις 20:30 της ερχόμενης Παρασκευής, 27 Μαρτίου, οι πολίτες θα μπορούν να εξοφλούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο στα ΕΛΤΑ. Συγκεκριμένα, στο αυτοματοποιημένο δίκτυο καταστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων οι πολίτες μπορούν να εξοφλούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο έως και την Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015, έως τις 14:30 και σε όσα ταχυδρομικά καταστήματα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο έως τις 20:30.

Ρoή Ειδήσεων