ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε το Euroworking Group

Ολοκληρώθηκε το Euroworking Group

Ολοκληρώθηκε, μετά από δύο ώρες, η συνεδρίαση του Euroworking Group στη οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης - Συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση - Δεν «βλέπουν» Eurogroup τις επόμενες ημέρες οι δανειστές.

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, έκανε λόγο για καλή πορεία των διαπραγματεύσεων που θα επιτρέψει να καλυφθεί η απόσταση των δυο πλευρών και να πάμε σε ένα έκτακτο Eurogroup που θα επιβεβαιώσει τη συμφωνία.

«Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Η πορεία των διαπραγματεύσεων, άλλωστε, έχει καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη σε Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίδης.

Από την πλευρά των δανειστών, υποβαθμίζονται οι ελληνικές προτάσεις και πηγές των Βρυξελλών τονίζουν ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος και δουλειά να γίνει. Η δουλειά αυτή είναι απαραίτητη «προκειμένου να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνημένη και συνολική λίστα μέτρων που θα αποτελέσει τη βάση για μια αξιόπιστη προοπτική που να ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», λένε οι δανειστές, ενώ κανείς δεν διευκρινίζει αν και πότε θα γίνει Eurogroup.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει αργή αλλά σταθερή πρόοδος στις διαβουλεύσεις, ωστόσο δε θεωρούν πιθανό να συγκληθεί Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα του Ορθόδοξου Πάσχα.

Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Euro Insight του πρακτορείου ΜΝΙ ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία τον Απρίλιο, αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά. «Η γενική αίσθηση είναι ότι οι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι χρειάζεται για να επιτευχθεί ακόμα και κατ' αρχήν συμφωνία».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η φτωχή πρόοδος κατά τη διάρκεια των τεχνικών συζητήσεων με τους θεσμούς στο Brussels Group, αύξησε το ρίσκο να μην υπάρξει εκταμίευση χρημάτων μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Δεύτερη πηγή ανέφερε ότι «κοινός τόπος» υπήρξε σε συγκεκριμένα σημεία από την Παρασκευή, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχουν τα προαναφερόμενα τρία «αγκάθια».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι προσδοκίες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών από την τηλεδιάσκεψη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Γιέγκερ. «Στο καλύτερο σενάριο, προβλέπουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια προσωρινή αξιολόγηση, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters.

Η ελληνική πλευρά βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και οι δανειστές μισοάδειο.

Σχετικές ειδήσεις