ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Telegraph: Η Ελλάδα καταστρώνει σχέδια για δραχμή

Telegraph: Η Ελλάδα καταστρώνει σχέδια για δραχμή

Σε δημοσίευμά της, η βρετανική εφημερίδα Telegraph, αναφέρει ότι«η Ελλάδα παίρνει δραστικά μέτρα προκειμένου να εθνικοποιήσει το τραπεζικό της σύστημα να να εισάγει παράλληλο νόμισμα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της εκτός αν η Ευρωζώνη κάνει βήματα προς την εκτόνωση της κρίσης και να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τις Δημόσιες Υπηρεσίες ως έχουν και να πληρώσει τις συντάξεις την ώρα που τα κεφάλαιά της είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα δεν έχει πλέον αρκετά κεφάλαια για να πληρώσει το ποσό των 458 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και για να καλύψει τις πληρωμές για μισθούς και κοινωνικά επιδόματα στις 14 Απριλίου, εκτός και αν η ευρωζώνη συμφωνήσει να εκταμιεύσει την επόμενη δόση του προγράμματος διάσωσης εγκαίρως.

«Είμαστε μια αριστερή κυβέρνηση. Εάν πρέπει να επιλέξουμε να μην πληρώσουμε το ΔΝΤ ή τους δικούς μας ανθρώπους, δεν θέλει και πολύ σκέψη», φέρεται να τόνισε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Μπορεί να χρειαστεί να πάμε σε μια διαδικασία σιωπηλής καθυστέρησης αποπληρωμής στο ΔΝΤ. Αυτό θα προκαλέσει μια αναστάτωση στις αγορές και σημαίνει ότι το ρολόι θα αρχίσει να τρέχει πιο γρήγορα», δήλωσε η ίδια πηγή στην Telegraph, συνεχίζοντας: «προσπαθούν να μας βάλουν σε μία θέση όπου θα πρέπει είτε να αθετήσουμε τις πληρωμές προς τους πολίτες μας ή να υπογράψουμε μια συμφωνία που είναι πολιτικά τοξική για μας. Εάν αυτός είναι ο στόχος τους, τότε θα πρέπει να το κάνουν χωρίς εμάς».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι να μην πληρώσει το ΔΝΤ η Ελλάδα είναι μια επικίνδυνη στρατηγική. Καμία αναπτυγμένη χώρα δεν έχει αθετήσει πληρωμή. Ενώ θα υπάρξει μια περίοδος χάριτος έξι εβδομάδων προτού το δ.σ. του ΔΝΤ κηρύξει την Ελλάδα σε τεχνική χρεοκοπία, η διαδικασία μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο σε διάφορα στάδια.

Οι πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι έχουν πλήρη επίγνωση πως μια σκληρή γραμμή με τους πιστωτές ρισκάρει να ξεκινήσει μια ασταμάτητη αλυσιδωτή αντίδραση. Επιμένουν, σύμφωνα πάντα με την Telegraph, ότι είναι πρόθυμοι να εξετάσουν το χειρότερο παρά να εγκαταλείψουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις προς τους Έλληνες πολίτες. «Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης βρίσκεται ήδη στα σκαριά».

«Θα κλείσουμε τις τράπεζες και θα τις κρατικοποιήσουμε, θα εκδώσουμε στη συνέχεια IOUs εάν πρέπει και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Αυτό που δεν θα κάνουμε, είναι να γίνουμε προτεκτοράτο της ΕΕ», δήλωσε μια πηγή, αναφέρει το δημοσίευμα. Είναι κατανοητό στην Αθήνα ότι τέτοιες ενέργειες ισοδυναμούν με επιστροφή στη δραχμή, γράφει η εφημερίδα.

«Θέλουν να μας επιβάλουν capital controls και να προκαλέσουν μια πιστωτική κρίση, μέχρι η κυβέρνηση να γίνει τόσο αντιδημοφιλής ώστε να καταρρεύσει», τόνισε ένας αξιωματούχος. «Θέλουν να μας κάνουν παράδειγμα, και να αποδείξουν ότι καμία κυβέρνηση στην ευρωζώνη δεν έχει το δικαίωμα να έχει τη δική της λογική. Δεν πιστεύουν ότι θα αποχωρήσουμε ή ότι οι Έλληνες θα μας υποστηρίξουν, και κάνουν λάθος και στα δύο», ανέφερε ο αξιωματούχος, σύμφωνα πάντα με την Telegraph.

Σχετικές ειδήσεις