ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατσέλη: H Εθνική Τράπεζα θα στηρίξει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας

Κατσέλη: H Εθνική Τράπεζα θα στηρίξει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας

Τους στόχους της Εθνικής Τράπεζας περιέγραψε η νέα πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών για την παρουσίαση λευκώματος για τα 100 χρόνια του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, η κα Κατσέλη τόνισε ότι απαιτείται η κινητοποίηση όλων για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Προϋποθέτει βεβαίως την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους εταίρους μας, έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι συνθήκες ρευστότητας, να προωθηθούν τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα και να αρθούν όλες οι πηγές αβεβαιότητας και αστάθειας που προκαλούν επενδυτική στασιμότητα και ασφυξία στην αγορά», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη.

Όπως πρόσθεσε: «Προϋποθέτει όμως και τη σύμπραξη όλων: του κράτους, της επιχειρηματικής κοινότητας, του τραπεζικού συστήματος. Ο σχεδιασμός ή η υλοποίηση, δημόσιων πολιτικών, ποτέ δεν είναι αποτελεσματική αν δεν εμπλουτίζεται από την αρχή με την άποψη και τις εμπειρίες αυτών που καλούνται να τις εφαρμόσουν ή να τις υποστούν. Η αγορά, από την άλλη μεριά, παράγει αστοχίες και αναποτελεσματικότητα, αν δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και συντονισμός ενεργειών. Το πλοίο δεν θα βγει στην ανοικτή θάλασσα, αν ο καθένας από μας δεν δει τον εαυτό του ως μέρος του πληρώματος», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κατσέλη.

Η πρόεδρος της Εθνικής αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που θέτει η Τράπεζα, δηλαδή την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και την υποστήριξη την παραγωγικής αναδιάρθρωσης που έχει ανάγκη η χώρα, με τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών και επενδυτικών πρωτοβουλιών. Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει η δυνατότητα, με σωστό σχεδιασμό να αποτρέψουμε την περαιτέρω αποβιομηχάνιση, χρηματοδοτώντας και επενδύοντας πρωτοβουλίες με ισχυρά, πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη. Θέλουμε σε αυτή τη προσπάθεια και τη δική σας αρωγή.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε η κ. Κατσέλη, η Εθνική θα αναπτύξει νέα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, με τη μορφή ανακυκλούμενων κεφαλαίων, σε συνεργασία με Ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το IFC της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σε τομείς, όπως η κοινωνική, νεανική και πολιτισμική επιχειρηματικότητα, ή έργα αστικής ανάπλασης που μπορούν να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν καινοτόμες δημιουργικές ιδέες. Εργαλεία τα οποία αξιοποιούν δημιουργικές, επιχειρηματικές ιδέες και ανοίγουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες.