ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτίωση των προοπτικών για την οικονομία της Ευρωζώνης

Βελτίωση των προοπτικών για την οικονομία της Ευρωζώνης

Οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης βελτιώθηκαν τον Μάρτιο, καθώς οι νέες παραγγελίες στις μεταποιητικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις του τομέα υπηρεσιών της περιοχής αυξήθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό από το 2011, δοκιμάζοντας την παραγωγική δυναμικότητα αρκετών επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Markit.

Επίσης, η απασχόληση αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 3,5 ετών, καθώς πολλές επιχειρήσεις της Ευρωζώνης προχώρησαν σε προσλήψεις για να ανταποκριθούν στις νέες παραγγελίες.

«Παραμένει αβέβαιο, αν η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αποκτήσει την ταχύτητα διαφυγής για να επιστρέψει σε μία ισχυρή και βιώσιμη ανάκαμψη, αλλά είναι βέβαιο ότι η αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής είναι η καλύτερη από το 2011», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

«Καθώς η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αναμένεται να δώσει επίσης ώθηση στην ανάκαμψη τους επόμενους μήνες, οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται και αναμένουμε περισσότερες αναθεωρήσεις προς τα πάνω των προβλέψεων για την ανάκαμψη το 2014», συνεχίζει ο οικονομολόγος, προσθέτοντας:

«Η συνέχιση της ανάκαμψης δεν είναι, ωστόσο, με κανέναν τρόπο βέβαιη, με την ελληνική κρίση να παραμένει μία σημαντική απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή».

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της Markit, ο οποίος αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων του τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης, αυξήθηκε τον Μάρτιο στις 54 μονάδες από 53,3 μονάδες τον Φεβρουάριο (κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες σημαίνει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας).

Ο δείκτης PMI υποδηλώνει αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014, σημείωσε ο Γουίλιαμσον, προσθέτοντας ότι ο ρυθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες.