ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Οι πελάτες ηλεκτρικού ρεύματος πλήρωσαν δισ. ευρώ επιπλέον για τέλος EEG

Γερμανία: Οι πελάτες ηλεκτρικού ρεύματος πλήρωσαν δισ. ευρώ επιπλέον για τέλος EEG

Στα καθήκοντα ενός παρόχου ενέργειας, όπως είναι η Care-Energy, περιλαμβάνεται και ο έλεγχος της νομιμότητας και ορθότητας των λογαριασμών ενέργειας προς το συμφέρον των πελατών.

Ο έλεγχος αυτός βασίζεται σε τρεις παράγοντες, δηλαδή τον έλεγχο της ποιότητας, της ποσότητας και του δικαιώματος διεκδίκησης. Η αρμοδιότητα για τις διαδικασίες αυτές ανήκει στο Τμήμα Ελέγχου Ενέργειας.

Έχουν πλέον δημοσιευτεί οι αρχικές ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2014 αρκετών παρόχων ενέργειας και έχουν υποβληθεί σε αυστηρές δοκιμασίες με τη δέουσα μελέτη των παραγόντων αυτών.
Αποτέλεσμα: Βαθμός 5(!)

Εκτός από επικρίσεις σχετικά με την ποσότητα, η σημαντικότερη κριτική κατά την εξέταση αφορούσε το δικαίωμα διεκδίκησης, καθώς αποκαλύφθηκε ότι 100% των παρόχων που εξετάστηκαν δεν εφάρμοσαν την τροποποίηση του EEG [Γερμανικός Νόμος περί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας] - δηλ. τον EEG 2014 - στους λογαριασμούς τους και υπερχρέωσαν τους πελάτες ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία κατά δισεκατομμύρια ευρώ.

"Προφανώς θα βοηθήσουμε τους πελάτες μας με το ζήτημα αυτό και θα διαμορφώσουμε ένα αίτημα διεκδίκησης ώστε να πετύχουν επιστροφή χρημάτων από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και ένα αίτημα ώστε να πετύχουν οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος επιστροφή από τους φορείς του δικτύου μεταφοράς. Τα σφάλματα εις βάρος των καταναλωτών πρέπει να διορθώνονται και δεν πρέπει να γίνεται υπερχρέωση των πελατών. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης της σύμβασής μας υπηρεσιών ενέργειας. Οι πελάτες πρέπει να έχουν πάντα τη βεβαιότητα ότι έχουν στο πλάι τους έναν ικανό συνεργάτη για βοήθεια. Θα ανακτήσουμε τις υπερχρεώσεις εκ μέρους των πελατών μας, ανεξαρτήτως του ποιος πάροχος εμπλέκεται(!)," είπε ο Martin Richard Kristek, Διευθύνων Σύμβουλος της Care-Energy.

Τι προβλέπει ο νόμος σχετικά με αυτό το ζήτημα;

Ο γερμανικός EEG (Νόμος περί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) θεσπίζει τις γενικές προϋποθέσεις για την ανανεώσιμη ενέργεια καθώς και για τις πληρωμές και τα τέλη προς φορείς των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής που πρέπει να καταβάλλουν οι πάροχοι, οι οποίοι, με τη σειρά τους, χρεώνουν στους πελάτες τους ως τέλος. Θεωρούμε ότι αυτό είναι σαφές για όλους. Θεωρούμε ακόμα ότι είναι επίσης σαφές για όλους ότι ο νόμος αυτός διαθέτει και αξία και χρησιμότητα!

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι ο νόμος αυτός διαθέτει ένα πεδίο εφαρμογής, όπως και κάθε άλλος νόμος. Όμως, η διαφορά εδώ είναι ότι το πεδίο εφαρμογής είναι η Γερμανία, κάτι που δεν ισχύει για άλλους νόμους. Δηλαδή,
ο Νόμος περί Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Νόμος περί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - EEG 2014)

Πεδίο εφαρμογής
Ο παρών νόμος εφαρμόζεται σε εργοστάσια εάν και στο βαθμό που το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος ο νόμος και, συνεπώς, ΟΛΕΣ οι διατάξεις αυτού, καθώς και όλοι οι κανονισμοί που προκύπτουν και αναφέρονται σε αυτόν, εφαρμόζονται μόνο στην ηλεκτρική ενέργεια από εργοστάσια στην Γερμανία, δηλ. ηλεκτρική ενέργεια από γερμανικές ηλεκτροπαραγωγικές εγκαταστάσεις. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!!

Ηλεκτρική ενέργεια της αλλοδαπής - είτε γκρίζα, είτε πράσινη είτε οποιουδήποτε άλλου χρώματος - δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου και οι αλλοδαποί φορείς λειτουργίας εργοστασίων δεν λαμβάνουν πληρωμές ακόμα και αν προμηθεύουν τη Γερμανία. Με άλλα λόγια, δεν υφίσταται τέλος EEG για τέτοιου είδους ηλεκτρικό ρεύμα συνεπεία του εν λόγω νόμου, και, επομένως, δεν ισχύει ο κανονισμός περί τελών, καθώς το πεδίο εφαρμογής δεν επιτρέπει τη συγκεκριμένη ερμηνεία.

Ως εκ τούτου, πάροχοι που έλαβαν ηλεκτρική ενέργεια από το εξωτερικό - και ελέγξαμε μεγάλο αριθμό των παρόχων αυτών - δεν επιτρέπεται να χρεώνουν πρόσθετα τους πελάτες τους με τέλος EEG, διότι δεν επιτρέπεται να χρεώνεται από τους φορείς λειτουργίας του δικτύου μεταφοράς.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι απλώς δεν υφίσταται νομική βάση για χρέωση του τέλους EEG, που θεσπίζεται με το νόμο EEG, και το τέλος είναι έγκυρο και ισχύει μόνο για ηλεκτρική ενέργεια από εργοστάσια στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Συμπέρασμα: Επειδή το τέλος EEG δεν μπορεί να εφαρμοστεί επί εισαγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος, οι πελάτες μπορούν να ζητήσουν επιστροφή του πλήρους ποσού για το τέλος EEG από τους παρόχους τους και οι πάροχοι μπορούν να ζητήσουν την επιστροφή του από τους δικούς τους φορείς λειτουργίας των δικτύων μεταφοράς. Συνεπώς, οι ευρωπαίοι πάροχοι μπορούν να πωλούν ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία χωρίς τέλος EEG.

Σχετικές ειδήσεις