ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Zeit: Σχέδιο για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ακόμη και στην περίπτωση χρεοκοπίας

Zeit: Σχέδιο για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ακόμη και στην περίπτωση χρεοκοπίας

«Πώς μπορεί να αποφευχθεί μία χρεοκοπία, χωρίς η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ;» διερωτάται η γερμανική εφημερίδα Zeit σε άρθρο της, υποστηρίζοντας πως διαθέτει πληροφορίες για σχέδιο του Βερολίνου που έχει στόχο τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την ΕΚΤ, ακόμη και στην περίπτωση χρεοκοπίας.

ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο, το οποίο θα επέτρεπε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ακόμη και στην περίπτωση της χρεοκοπίας της χώρας».

Όπως προκύπτει από πληροφορίες της εφημερίδας από πηγές του κυβερνητικού συνασπισμού, υπάρχει φόβος πως «η Αθήνα δε θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της για πληρωμές τις επόμενες εβδομάδες».

«Στην περίπτωση αυτή», γράφει το άρθρο, «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παγώσει τη χρηματοδότηση στη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα μπόρεσε να πληρώσει μία δόση στο ΔΝΤ. Το υπό συζήτηση σχέδιο θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει τη χρηματοδότηση ακόμα και στην περίπτωση χρεοκοπίας».

Zeit

Το άρθρο προσθέτει πως «σ'αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της κεντρικής τράπεζας ακόμη και έπειτα από μια κρατική χρεοκοπία».

Η γερμανική κυβέρνηση, πάντως, αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει δημοσίευμα της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδας Die Zeit για την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου.

Σχετικές ειδήσεις