ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάρδας: Ξεπέρασαν το στόχο τα έσοδα του Μαρτίου

Μάρδας: Ξεπέρασαν το στόχο τα έσοδα του Μαρτίου

Κατά 1,062 δισ. ευρώ ξεπέρασαν το στόχο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Αισιόδοξη εικόνα παρουσίασαν τα έσοδα του προϋπολογισμού για το μήνα Μάρτιο και αντίστοιχα θετική διαφαίνεται η πορεία και για το μήνα Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Μάρδας, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το Μάρτιο ανήλθαν σε 4,232 δισ. ευρώ.

Στον ίδιο μήνα οι δαπάνες ανήλθαν σε 4,539 δισ. ευρώ έναντι στόχου 5,212 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 306 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 2,041 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την πληρωμή μισθών και συντάξεων, ενώ εκτίμησε πως θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν απόκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβιβαστούν, με ρύθμιση, στο υπουργείο Οικονομικών, τα ταμειακά διαθέσιμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Όπως είπε, η δυνατότητα υπάρχει από την υφιστάμενη νομοθεσία, ενώ επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ολλανδίας της Αγγλίας και της Πορτογαλία στις οποίες ανάλογο καθεστώς βρίσκεται σε ισχύ.

Επίσης, ο κ. Μάρδας ανακοίνωσε ότι έχει συστήσει ομάδα εργασίας για τον εντοπισμό της σπατάλης στο δημόσιο.

Ακόμη, γνωστοποίησε ότι επιτροπή για στοχοθέτηση την εσόδων από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και παράνομου τζόγου και ότι θα τοποθετηθεί το σύστημα εισροών εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων.

Είπε επίσης ότι έχει υποβάλει προτάσεις για το μαύρο χρήμα που έχει φύγει στο εξωτερικό. Επιπλέον σημείωσε ότι το Μάιο θα υποβληθεί από την κυβέρνηση το μεσοπρόθεσμο με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% φέτος.

Σχετικές ειδήσεις