ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την άλλη εβδομάδα οι υπογραφές για την κατασκευή του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου

Την άλλη εβδομάδα οι υπογραφές για την κατασκευή του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου

Την επεξεργασία του μνημονίου για την κατασκευή του «ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου», το οποίο – σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, επικαλούμενο σχετική δήλωση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη – θα υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, συνεχίζουν Ελλάδα και Ρωσία.

«Αυτή τη στιγμή, το πλαίσιο και οι όροι της συμφωνίας βρίσκονται υπό επεξεργασία. Οι επακριβείς χρόνοι της υπογραφής προς το παρόν δεν έχουν προσδιοριστεί», ανέφεραν κύκλοι του ρωσικού υπουργείου.

«Προχωρήσαμε στις συνομιλίες. Το μνημόνιο θα υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα, η ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστεί», τόνισε πηγή του πρακτορείου από την ελληνική πλευρά, επικαλούμενη δήλωση του Π. Λαφαζάνη.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, το μνημόνιο θα υπογράψει από ρωσικής πλευράς ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ και με αυτό θα δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσουν συγκεκριμένες συνομιλίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου.

Το κόστος της κατασκευής του ελληνικού τμήματος του νέου «Νότιου» αγωγού εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 2 δισ. ευρώ και θα εκτείνεται από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως τα σύνορα με τα Σκόπια, από όπου θα επεκταθεί περαιτέρω μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας έως την Αυστρία, σύμφωνα με τη ρωσική «Gazprom».

Ο αγωγός θα κατασκευαστεί «από ιδιωτικές εταιρείες και θα είναι πλήρως σύμφωνος με τη νομοθεσία της ΕΕ. Δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημειώνει επίσης το ΡΙΑ-Νόβοστι.

Προς το παρόν, πάντως, κατά τις ίδιες πηγές, είναι άγνωστο ποιες εταιρείες θα συμμετάσχουν στην κατασκευή, αλλά μεταξύ αυτών αναμένεται να είναι και ευρωπαϊκές.

«Οι τελικοί όροι του σχεδίου θα διευθετηθούν κατά τις περαιτέρω διαβουλεύσεις», καταλήγει το δημοσίευμα.